2021. április 13., 11:01

Potápi: Másfél milliárd forintos keretösszegben pályázhatnak a külhoni magyar szervezetek

A 2021 a nemzeti újrakezdés éve részeként induló program keretében hat nagy területen jelennek meg nyílt pályázati kiírások a külhoni magyarság támogatására.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Erről Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszélt keddi sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta, 2011 óta jelentetik meg a pályázati felhívásaikat.

A pályázatok kiírását az elmúlt évben és az idei év első felében is a pandémiás helyzet alakulásához kellett igazítani.

Az elmúlt évek támogatáspolitikájának köszönhetően mára már alig akad olyan település a Kárpát-medencében, amely ne részesült volna a magyar kormány támogatásában.

Az év első felében elsősorban a felújításokat támogatják, a rendezvények támogatása az év második felében valósulhat meg, a járványhelyzet függvényében

- hangsúlyozta Potápi. Az év minden hónapjában tartanak tematikus tájékoztatást, április a tanulás hónapja.

A most meghirdetett pályázati kiírás célja a külhoni magyar közösségek azonosságtudatának megerősítése az oktatás, a kultúra, az egyház, a sport, a közösségek és a diaszpóra támogatása által.

Nemzeti Újrakezdés Program I. pályázati kiírása a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek működésének, fejlesztéseinek és eszközbeszerzésének megvalósítását szeretné ösztönözni az alábbi hat alprogram keretében:

  1. Oktatási alprogram
  2. Kulturális alprogram
  3. Egyházi alprogram
  4. Sport alprogram
  5. Ifjúsági, cserkész- és közösségi alprogram
  6. Diaszpóra alprogram.
2021 a nemzeti újrakezdés éve
Kép forrása: kulhonimagyarok.hu

A pályázatra olyan civil szervezetek, egyházak jelentkezését várják, melyek alapszabályában felsorolt tevékenységei összhangban vannak a kiírás céljával - emelte ki Potápi.

Az egyes pályázók által igényelhető támogatás mértéke 300 ezertől ötmillió forintig terjed. A teljes támogatási keretösszeg 1,5 milliárd forint. A pályázók az elnyert összeget vissza nem térítendő támogatásként kapják meg, önrész felmutatása nem előfeltétele a sikeres pályázatnak.

A pályázat benyújtásának kezdő napja április 15., határideje pedig május 14. 12.00 óra.

A pályázat benyújtása elektronikus formában történik a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer online felületén, de elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő honlapjáról is - tette hozzá Potápi Árpád János.

Megosztás
Címkék