2021. február 5., 13:55

Potápi: kulcsfontosságú, hogy magas színvonalú, magyar nyelven elérhető egészségügyi ellátás működjön a határainkon túl is

"A magyar közösségek megtartásában kulcsfontosságú, hogy magas színvonalú, magyar nyelven elérhető egészségügyi ellátás működjön a határainkon túl is" - mondta el Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár annak a négyhetes képzéssorozatnak az apropóján, amelyet a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkársága a Bethesda Gyermekkórházzal és a Magyar Gyerekorvosok Társaságával együttműködésben szervezett külhoni magyar gyerekorvosoknak, ápolóknak, gyerekegészségügyi szakembereknek. A négyrészes képzés első konferenciájára ma került sor.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az online képzéssorozat indulása kapcsán Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár elmondta,

a magyar közösségek megtartásában kulcsfontosságú, hogy magas színvonalú, magyar nyelven elérhető egészségügyi ellátás működjön a határainkon túl is.

"Fontos, hogy a külhoni magyarság szülőföldjén biztonságban érezze magát" – fogalmazott Potápi.

Az államtitkár bejelentette: a 2021 a nemzeti újrakezdés éve keretében az államtitkárság tematikus hónapokat tart. Január a sport hónapja volt, február pedig a gyermekegészség hónapja lesz. Ennek részeként négyalkalmas online képzéssorozatot szerveznek február 5-e és 26-a között külhoni magyar gyermekorvosok, ápolók, gyermekegészségügyi szakemberek számára, amelynek célja a tudásátadás és a Kárpát-medencei szakmai hálózat erősítése. 

Kiemelte:

a járványhelyzet is megmutatta, hogy nemcsak a gazdaság vagy éppen a turizmus területén van szükségünk egységes Kárpát-medencei nézőpontra, hanem az egészségügy területén is.

Hozzátette: az államtitkárság évek óta kiemelten támogatja a külhoni magyar családokat és az őket körülvevő „védőhálót”, amelynek fontos szereplői a gyermekegészségügyben dolgozók.

Felidézte: 2013-ban megkezdték a Kárpát-medencei gyermekgyógyász hálózat kiépítését, 2017-ben pedig a védőnői gyakorlat Kárpát-medencei kiterjesztését, mára több szakmai fórumon rendszerszintűvé vált a Kárpát-medencei részvétel.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyerekorvosok Társaságának tiszteletbeli elnöke az első, ma zajló konferencián elhangzott köszöntőjében arról beszélt, hogy a világjárvány elszigeteltté tette a szakembereket is, ezért is tartja különösen fontosnak, hogy a határon túli szakemberekkel kialakult kapcsolatok az online térben is folytatódjanak.

Online konferenciáinkon különböző tematika szerint szólítjuk meg a külhoni kollégákat, ezzel is célunk, hogy elmélyítsük az egységes szemléletű magyar gyermekegészségügy szakmai kapcsolatrendszerét”

- mondta.

Az online képzések keretében több fontos témát érintenek, így a táplálkozás kérdéskörét, a gyermekkori szorongás kezelésének területét, a hit és gyógyulás kapcsolatát, valamint  gyermekneurológiai továbbképzés is szerepel a programok között.

Az első konferencia a Táplálkozással a gyermekek egészségéért címet viseli. Az előadók között számos iiváló szakembert találunk. Tööbbek között Dr. Guseo András ideggyógyászt, pszichiátert, neuropatologust, Erdélyi-Sipos Alíz MSc dietetikust, Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnőt, laktációs szaktanácsadót, Henter Izabella MSc dietetikust, egészségügyi menedzsert, táplálkozástudományi szakembert, Dr. Horváthné Dr. Hosszú Éva csecsemő és gyermekgyógyászt, endokrinológust, Dr. Pálfi Erzsébet dietetikust, Dr. Urbán Róbert PhD DSc klinikai szakpszichológust, alkalmazott egészségpszichológust és Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikust és élelmiszeripari mérnököt.

A további három konferencia címe és időpontja:
GYERMEKNEUROLÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉS GYERMEKORVOSOKNAK
Időpont: 2021. február. 12. (péntek) 9.00-13.00
HIT ÉS GYÓGYULÁS KONFERENCIA
Időpont: 2021. február 19. (péntek) 14.00-16.30
KOGNITÍV VISELKEDÉSTERÁPIA A GYERMEKKORI SZORONGÁS  KEZELÉSÉBEN
Időpont: 2021. február 26. (péntek) 9.00-14.00
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.