2023. január 26., 17:07

Potápi Árpád János: a magyar nemzet összefogott, hogy segítsen

A Kárpátaljának és az ott élőknek nyújtott összmagyar segítséget méltatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Szövetség táborában. 

Potápi Csáky
Fotó: Potápi Árpád János FB-oldala

Potápi Árpád János a kárpátaljai magyar diákokat köszöntve kijelentette: a magyar nemzet minden része összefogott annak érdekében, hogy segítsen.

A Felvidéken, Magyarországon, Erdélyben élő, sőt a jóval távolabbi szerbiai, horvátországi, szlovéniai magyarok is összefogtak annak érdekében, hogy "ami segítséget csak tudunk nyújtani, azt megtegyük" - mondta a politikus

Hozzátette, ezt megteszi a kormány, az egyházak, a karitatív szervezetek és az önkormányzatok is. 

Köszönetet mondott a Rákóczi Szövetségnek a munkáért, amiért sikerült örömet szerezni a diákoknak, és ki tudtak szakadni a háború sújtotta Ukrajna nehézségekkel teli hétköznapjaiból. 

A közmédiának nyilatkozva kiemelte, a lassan egy éve tartó háború nehéz helyzet elé állítja Kárpátalját és a térséget. Még inkább így van ez az ott élő gyermekekkel, akiknek a 82 százaléka most is a kárpátaljai magyar intézményekbe jár - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, minden segítséget próbálnak megadni nekik, például a táborral is. "Remélem, hogy nemcsak egy hetet tudnak majd eltölteni az év során Magyarországon, hanem hasonló táborokat akár itt vagy a Balaton mellett is tudunk szervezni" - mondta az államtitkár. 

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a közmédiának elmondta, a tábor első turnusában kollégista diákok érkeztek Sátoraljaújhelyre, ezen a héten pedig a Felső-Tisza-vidékről, illetve a nagyszőlősi járásból érkeztek a résztvevők. 

A táboroztatást egészen február 17-ig folytatják, minden héten 250 diákot várnak Sátoraljaújhelyre. A jövő héten a beregszászi térségből érkeznek diákok, de ellátogatnak majd a táborba Ungvárról és környékéről, továbbá a munkácsi járásból is. 

Február második hetében az ungvári magyar főkonzulátus segítségével mintegy ötven ukrán diák érkezik a táborba, olyan fiatalok, akiknek a szülei katonák, rendőrök. Egy olyan hetet szeretnének biztosítani nekik, hogy érezzék: Magyarország és az itt élő emberek mindenkinek segítenek, aki bajba kerül - mondta Csáky Csongor.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.