2023. január 7., 13:20

Potápi Árpád János: 2023-ban is folytatjuk a közös építkezést

A 2022-es év a nemzetpolitikában a cselekvő nemzet éve volt - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Facebook-oldalán szombaton megosztott videóban.

Potápi Árpád János
Fotó: MTI / Komka Péter

Potápi Árpád János úgy fogalmazott, hogy az esztendőt a közös cselekvés határozta meg:

2022 áprilisában a „nemzet újra együtt döntött a sorsáról”.

Hozzátette, hogy az országgyűlési választásokon 318 083 külhoni magyar vett részt, akik majdnem 94 százalékban szavaztak a „megkezdett munka folytatására”.

Az államtitkár megköszönve a külhoni magyarok támogatását, megjegyezte, hogy

a járványhelyzet után kirobbant orosz-ukrán háborús konfliktus újabb kihívást jelent az egész magyar nemzet, de különösen a kárpátaljai magyarok számára.

„A magyarság - határon innen és túl - összefogva segíti a kárpátaljai magyar közösséget” - hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Úgy folytatta, hogy a stratégiai céljaikat nem adják fel, és

ebben a nehéz helyzetben is mindent megtesznek a 2010-ben megkezdett nemzetegyesítés folytatásáért:

már 1 millió 150 ezer külhoni magyar vált magyar állampolgárrá, 5400 beruházást valósítottak meg külhonban, és továbbra is hozzájárulnak évente 300 ezer gyermek és fiatal anyanyelvi oktatásához. Továbbá biztosítják a külhoni magyar intézményrendszer folyamatos működését - sorolta az államtitkár.

A kultúra, az ifjúság, az egyházak, a sport és a gazdaság területén is egységes Kárpát-medencei térben, egységes nemzetben gondolkodunk

- húzta alá Potápi Árpád János.

2023-ról azt mondta, hogy folytatni fogják a közös építkezést.

„Ahogy a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatában is megfogalmaztuk: a magyar nemzet minden tagjának közös érdeke a mielőbbi béke” - mondta.

Bízunk abban, hogy a 2023-as esztendő elhozza a békét Európába

- hangoztatta Potápi Árpád János.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.