2023. május 3., 16:44

Potápi: 2023 a gondoskodó nemzet éve – már elérhetőek az idei év pályázati felhívásai

Május 4-től közel egy hónapon át lehet jelentkezni a Gondoskodó Nemzet Program pályázati felhívásaira, melynek részleteit Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ismertette.

potápi
Fotó: MTI

A Gondoskodó Nemzet Program első felhívásának középpontjában a külhoni magyar szervezetek működésének, fejlesztéseinek és eszközbeszerzéseinek támogatása áll, míg a program második felhívásának célja a külhoni magyar szervezetek programjainak és rendezvényeinek támogatása.

A gondoskodó nemzet éve
Az elmúlt évtizedben mindent megtettünk annak érdekében, hogy az egyházi- és a civil szervezeteket Kárpát-medencei szinten is meg tudjuk erősíteni, éppen ezért 2011-től folyamatosan jelentettük meg pályázatainkat a külhoni magyar szervezetek számára”

– fogalmazott sajtótájékoztatója elején Potápi Árpád János, aki röviden ismertette a Gondoskodó Nemzet Program előzményeit.

A már meglévő pályázatokhoz 2016-ban kapcsolódhattak be az ifjúsági és cserkészközösségek, míg 2018-tól már a diaszpóraszervezetek és a hétvégi magyar iskolák is igényelhették a támogatást. Ahogy a nemzetpolitikáért felelős államtitkár is fogalmazott, a 2020-as év és a járványhelyzet nagy nehézségek elé állított szinte mindenkit.

A kormány a szóban forgó év végén döntött úgy, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz, s ennek fényében a pályázatok már Nemzeti Újrakezdés Program keretein belül kerültek meghirdetésre. Újdonság volt, hogy támogatásokból már a sport is részesült, a tavalyi évben pedig több mint 2000 tevékenység megvalósításához járult hozzá a program, nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a diaszpórában is.

2021-ben minden reményünk meg volt arra, hogy az újrakezdést el tudjuk indítani, ám 2022 februárjában egy sokkal jelentősebb kihívással kellett szembenéznie mind a magyarságnak, mind Közép-Európának, Európának és az egész világnak”

– utalt Potápi Árpád János a több mint egy éve zajló orosz-ukrán háborúra, majd hozzátette: össze kellett fogniuk annak érdekében, hogy segítsék a már közel másfél éve a fizikai létéért küzdő kárpátaljai magyarságot, továbbá az ukrajnai, belső-ukrajnai és kárpátaljai magyar és nem magyar, számban jóval nagyobb ukrán menekülteket.

„Ahhoz, hogy e nehéz időszakban túl tudjunk élni, s hogy a közösségeink is meg tudjanak maradni, az egymásról való gondoskodásra van szükség. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2023 a gondoskodó nemzet éve lesz, s ezért neveztük át a Nemzeti Újrakezdés Programot Gondoskodó Nemzet Programmá” – fogalmazott a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A felhívás és a pályázat benyújtásának részletei
A Nemzetpolitikai Államtitkárság a tavalyi évhez hasonlóan idén is két pályázati felhívást hirdetett meg, többek közt annak érdekében, hogy a szervezetek könnyebben el tudják dönteni, mely kategóriákban és milyen feltételek mellett szeretnének, illetve tudnak pályázni.

„Az első felhívás a fejlesztések, az eszközbeszerzések és a kisebb beruházások megvalósításához nyújt támogatást. A másik felhívás célja pedig a külhoni magyar szervezetek egész éven át zajló rendezvényeinek és programjainak támogatása” – ismertette a részleteket Potápi Árpád János.

Az első pályázat esetében 1,5 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, egy-egy szervezet pedig 300 ezertől 5 millió forintig terjedő támogatásra tud benyújtani pályázatot. A másik felhívás keretösszege 500 millió forint, itt 300 ezer és egymillió forint közötti összegre lehet majd pályázni.

Fontos, hogy mindkét felhívás megvalósítási időszaka az idei évre vonatkozik, így a pályázatba csak a január 1. és december 31. közé eső fejlesztések vagy programok kerülhetnek be. Pályázni a holnapi naptól, azaz május 4-től lehet egészen június 5-ig, 14:00 óráig. A pályázatok és a további részletek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldalán, illetve a kulhonimagyarok.hu címen érhetők el.

„Eddig is minden magyar számíthatott ránk, mi is számítunk minden magyarra” – zárta sajtótájékoztatóját Potápi Árpád János, aki hozzátette, reméli, hogy a pályázatokkal segíteni tudják a magyar közösségek életét, szervezettségét és mindennapjait. Továbbá lehetőséget tudnak teremteni arra, hogy a nehezebb időszakokban a magyar közösségek megerősödve maradhassanak talpon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.