2020. május 20., 17:01
Frissítve: 11:16

Petíció a nemzeti régiókért: az Európai Bizottság plusz hat hónap hosszabbítást javasol

Az Európai Bizottság szerdán javasolta, hogy a jelenleg is zajló európai polgári kezdeményezések határidejét hat hónappal tolják ki – adta hírül Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének Twitter-bejegyzésére hivatkozva a magyarnemzet.hu. Vincze szerint méltányos és igazságos döntés született.

vincze loránt
Fotó: fuen.org

Vincze Loránt közösségi oldalán azt írta,

a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezése is minden bizonnyal megkapja a kért, plusz féléves időt a további aláírásgyűjtésre. A bizottsági javaslatot követően az uniós Tanács és az Európai Parlament is dönt az ügyről, ám szinte borítékolhatónak tűnik, hogy ezen intézményekben is méltányosan határoznak.

Mint ismert, a nemzeti régiók megmaradása érdekében indított kezdeményezés határideje május hetedike volt, ám a kora tavasszal kirobbant járvány ellehetetlenítette a hatékony aláírásgyűjtést. Ennek ellenére összegyűlt az egymillió aláírás, jóllehet a szükséges hét ország helyett csupán háromban: Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.

Az SZNT úgy értékeli: további fél évet kapott az aláírásgyűjtésre

A nemzeti régiók európai polgári kezdeményezését elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT) úgy értékeli: további fél évet kapott az aláírásgyűjtésre, és arra, hogy a kezdeményezés érvényességének második - területi - feltételét is teljesítse.

Az SZNT ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a halasztás egy javaslat, amit az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Közleményben üdvözölte a határidő kitolását az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is. A Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) szövetsége reményét fejezte ki, hogy "az EU intézményei, valamint a magyarellenes erők nem gördítenek akadályt a határidő meghosszabbítása elé, és így az elkövetkező hat hónapban összegyűlhet a kellő mennyiségű szignó az eddig hiányzó országokból is".

Mind a petíció kezdeményezője, a Székely Nemzeti Tanács, mind pedig Vincze Loránt még márciusban fordult a brüsszeli bizottsághoz, a rendkívüli helyzetre való tekintettel kérve a határidők kitolását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.