2024. január 1., 16:46

Pert nyert a román csendőrség ellen a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Alapfokon megnyerte a román csendőrség által a székely szabadság napja tavalyi megszervezéséért kirótt bírság ügyében indított pert Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke - ezt maga az érintett jelentette be hétfőn közösségi oldalán.

A székelykapu
A székelykapu
Fotó: Zsebik Ildikó

Mint írta, a marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-án kihirdetett ítéletében érvénytelenítette a román csendőrség marosvásárhelyi egysége által kirótt bírság jegyzőkönyvét.

A román csendőrség tavaly márciusban pénzbírságot szabott ki Izsák Balázsra, a 2023. március 10-i székely szabadság napi felvonulás marosvásárhelyi megszervezéséért. Az 1000 lejes pénzbírságot "betiltott nyilvános rendezvény megtartásáért" szabták ki, hat nappal a felvonulás után.

A büntetés jegyzőkönyvében a csendőrség azt állította, hogy

a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését",

sőt az etnikai kritériumok alapján igényelt területi autonómiát a csendőrség egyenesen sovinizmusnak minősíti.

A marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-i alapfokú ítéletében érvénytelenítette a bírságról szóló jegyzőkönyvet, és a 300 lejes perköltségek kifizetésére is kötelezte a csendőrséget - áll az SZNT-elnök által közzétett ítéletben.

A bíróság döntése nem jogerős, 30 napon belül megfellebbezhető.

Az SZNT tavaly március 10-én több év kihagyás után szervezte meg ismét a székely szabadság napját, melyen a szervezet közlése szerint 1500-2000 ember vett részt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.