2021. június 3., 18:46

Óvatos optimizmus az úzvölgyi perek kapcsán

A Székelyhon.ro számolt be az úzvölgyi perek jelenlegi állásáról, ahol noha újabb pert nyertek alapfokon a bákói törvényszéken Úzvölgye kapcsán, Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője óvatos optimizmussal tekint a perek kimenetelére. Benkő Erika és Kis Júlia ügyvéd csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a perek részleteiről.

uzvolgyi-roman unnepseg
Fotó: Székelyhon.ro/ Pinti Attila
Románok ünnepelnek az úzvölgyi haditemetőben. Sajátjuknak tekintik.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat három pert indított az úzvölgyi katonatemető kapcsán, kettőben kedvező döntés született.

  • A bákói törvényszék május 26-án első fokon helyt adott Csíkszentmárton község keresetének, és semmisnek nyilvánította Dormánfalva 2019 márciusában elfogadott határozatát, amelyben az úzvölgyi temetőt Dormánfalva közvagyonába foglalják.
  • Továbbá jóváhagyták Hargita megye és a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat perbelépési kéréseit, valamint visszautasították Dormánfalva perbelépési kérését.
  • Ugyanakkor jóváhagyták Bákó megye prefektusának keresetét, aki szintén a törvényszéktől kérte a dormánfalvi helyi tanácsi határozat semmissé nyilvánítását.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat ügyvédje hangsúlyozta,

a határozat törvénytelenségét bizonyítja, hogy Dormánfalva tanácsa olyan területről rendelkezett, amely nem tartozik a tulajdonába.

Közigazgatási és tulajdonjogi szempontból a temető területe Csíkszentmártonhoz tartozik, ezt több bizonyíték is alátámasztja, így a telekkönyvi bejegyzés is törvénytelen.

Az elfogadott határozat figyelmen kívül hagyja, hogy törvényesen sem a települési, sem a megyei határokat nem lehet tanácsi határozattal módosítani.

 A határozat kiközlésétől tizenöt nap áll a felek rendelkezésre a fellebbezés benyújtására, ezt követően a bákói ítélőtábla jogerős döntést hoz.

Eddig kilenc tárgyalást folytattak az ügyben, de folyamatban van az építési engedély megsemmisítése és a katonatemető eredeti állapotának visszaállítása kapcsán indított per is.

A jogvédelmi szolgálat ügyészségi feljelentést tett a temetőrongálás kapcsán, amit az ügyészség két alkalommal is visszautasított, ezt a jogvédelmi szolgálat bírósági úton megtámadta és megnyerte, így az ügyészségnek folytatnia kell a nyomozást az ügyben.

Benkő Erika elmondta, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a kezdetektől aktívan részt vesz az úzvölgyi ügy támogatásában.

Ismerjük a törvényhozás ritmusát, óvatos optimizmussal kezeljük ezt az ügyet. Mindenképp nagy teljesítmény, hogy kedvező ítélet született a jogvédelmi szolgálat két perében

– mondta Benkő Erika.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.