2022. május 29., 14:40

Orbánnak sikerült? A Politico már arról ír, kivehetik a szankciós csomagból a vezetékes kőolajszállítás tilalmát

Az Európai Uniós ügyekben általában különösen jól értesült Politico azt írja, sikerrel járhatott Orbán Viktor és a magyar kormány kezdeményezése, a várhatóan jövő héten elfogadásra kerülő hatodik szankciós csomagból kimaradhat a vezetékes orosz kőolajra vonatkozó tiltás.

Orbán Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor

A Politico diplomáciai forrásai szerint Brüsszel egyre inkább hajlik a kompromisszumra azért, hogy Magyarország és néhány másik tagállam ne vétózza meg a hatodik szankciós csomagot. Portálunk is folyamatosan beszámolt róla, hogy Orbán, Magyarország földrajzi és gazdasági realitásait figyelembe véve jelezte, Budapest meg fogja vétózni az orosz olajimport teljes Uniós blokkját, az ugyanis "atomcsapáshoz mérhető" gazdasági károkat okozna Magyarországnak.

A szankció várható hatásairól, az olajembargó következményeiről ajánljuk olvasóink figyelmébe Világi Oszkár, Slovnaft-vezérrel készült videóinterjúnkat:

A portál azt írja, az EU-s vezetők most egy a korábbi teljes importtilalmat jócskán felvizező javaslattal rukkolhatnak elő, amelyet vélhetően Magyarország és a többi vonakodó tagállam (a Politico Németországot és Szlovákiát említi) is támogatni tud.

Ez azt jelentené, hogy az orosz kőolaj importjának tilalma csak a tengeri szállításra vonatkozna, vezetéken továbbra is érkezhetne orosz kőolaj Európába.

A Politico azt írja, a higított szankciós csomag elfogadása "részben" Ursula von der Leyen EB-elnök vereségét jelentené, aki pár héttel ezelőtt a lehető legszigorúbb olajembargót követelte. A hatodik szankciós csomag elfogadása, éppen emiatt, hetek óta csúszik és bár a nyugati sajtó hajlamos az egészet Orbán Viktor nyakába varrni, nem Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik nem kér a teljes tilalomból. Ugyan egyedül az Orbán-kabinet mer egyértelműen ellentmondani, a háttérben német, szlovák, sőt, ahogy azt a Politico külön kiemeli, a tengeri kijárattal egyébként rendelkező Lengyelország diplomatái is azon dolgoznak, hogy ne kerüljön sor a teljes, a tengeri és a vezetékes szállítást is leállítani. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy Varsó minden alkalmat megragad Ukrajna támogatására és általában az elsők között ítéli el a magyar kormány megfontoltabb Ukrajna-politikáját.

A Politico úgy tudja, a kompromisszumos megoldást még az olyan, kiterjedt tengermellékkel rendelkező országok, mint Görögország is hajlandó lenne elfogadni.

Fontos kiemelni, hogy végleges döntés még nem született, várhatóan a jövő hét elején juthatnak dűlőre a tagállamok, miután május 30-án és 31-én vezetőik csúcsértekezletére kerül sor Brüsszelben.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.