2024. február 2., 10:20

Orbán Viktor: Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába

Sikerként értékelte a csütörtöki, az európai uniós csúcson folytatott tárgyalásait Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken. 

Sok lúd disznót győz
Orbán Viktor Robert Ficóval beszélget Brüsszelben
Fotó: TASR

A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kijelentette: Magyarország továbbra sem küld fegyvert Ukrajnába, ahhoz járult hozzá, hogy a csődbe jutott ukrán állam ne omoljon össze.

Orbán Viktor az orosz-ukrán háború kapcsán kulcskérdésnek nevezte a békét, de azt mondta, "ebben nem állunk jól, merthogy Brüsszel a háború lázában ég", az európai vezetők háborús logika mentén érvelnek.

Magyarország szerint Brüsszelben mindennek a béke körül kellene forognia és arra kellene törekedni, hogy minél hamarabb tűzszünet legyen és utána béketárgyalások - jelentette ki.
Hozzátette: a csütörtökön Ukrajnának jóváhagyott 50 milliárd euró nem fegyverekre megy, hanem az ukrán állam működésére.

Orbán Viktor azt mondta, decemberben kiharcolták a Magyarországnak járó pénzeket, most azt sikerült elérni, hogy a források folyósítása ne álljon meg, és ne küldjék Ukrajnának.

Mint megjegyezte:

A magyar baloldal háborúpárti, mindig arról akar megegyezni Brüsszellel, Magyarország hogyan vegyen részt a háborúban"

A miniszterelnök szerint egyre erősebb azoknak az országoknak a hangja az Európai Unióban, amelyek erősebb kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Államokkal. Összekeverednek a brüsszeli és az amerikai szempontok.

Nem ok nélkül alakul ki az az érzés, hogy Brüsszel gyakran más érdekét képviseli az európaiak érdeke helyett, éppen úgy, mint a magyar parlamentben:

itt is arról van szó, például az ukrán fegyverek ügyében, hogy a magyar baloldalt külföldről pénzelik"

Kijelentette: egy dolog biztos, akkor lesz béke, ha Brüsszelben változás lesz.

Az interjúban érintették a nyugat-európai országokban zajló gazdatüntetéseket is. Orbán Viktor csütörtökön maga is találkozott a Brüsszelben összegyűlt elégedetlen gazdákkal. Ők, elmondása szerint, azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Ezzel kapcsolatban kifejtette:

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek.

Nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni. A miniszterelnökök csúcstalálkozóján nagy vita volt erről, többen ingerülten szólították fel a bizottságot, hogy hagyja ezt abba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.