2024. február 23., 10:57

Orbán Viktor hétértékelője

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában több fontos kérdést is érintett.

Jó reggelt Magyarország
Orbán Viktor
Fotó: MTI

A svéd kormányfő pénteki magyarországi látogatásával kapcsolatban kifejtette, hogy vannak a két ország között értékrendbeli különbségek, de ezek kezelhetők.

Mint elmondta: voltak függőben lévő katonai, fegyverzeti kérdések, és azt mondta a kormánypárti frakciónak, érti az ellenállást és indokoltnak is tartja, de adjanak időt számára a bizalom kiépítésére. Többször is beszélt a svéd miniszterelnökkel és ennek a folyamatnak a lezárása történik meg pénteken Budapesten.

Az összes függőben lévő ügyet elrendezik, kötnek hadiipari, katonai megállapodásokat és a katonai együttműködésről is lefektetnek néhány döntést és irányt.
A miniszterelnök rámutatott: azt el kell fogadni, hogy nem vagyunk egyformák. Svédország más értékek szerint rendezi az életét, mint Magyarország. Magyarország egy keresztény kultúrájú ország, a keresztény értékek alapvetőek a társadalmunkban - mondta.

A Kossuth Rádió Jóreggelt Magyarország című műsorában a miniszterelnök érintette az EU-val kapcsolatos kérdéseket és az erről kialakított véleményét is kifejtette:

Brüsszelben "kapuzárási pánik" van, az Európai Parlament mandátuma ugyanis júniusban lejár. Ezért "a végén egy utolsó körre beneveznek a derék brüsszeli urak": előkerült az LMBTQ, a migráció és a háború kérdése.

Mint megjegyezte: Magyarországnak ezt ki kell védenie, de nem olyan sok idő már ez, mert júniusban választás van. Orbán a migrációs paktumot nagyobb bajnak tartja, mert LMBTQ ügyben nagyrészt egyetértés van Magyarországon, de a migráció ügyében kicsit megosztottabb a helyzet.

Felidézte, hogy Soros György 2015-16-ban közzétett egy programot, a hírhedt Soros-tervet, amelyben éppen azok a javaslatok szerepelnek, amelyek a "kapuzárási pánik" miatt ideges brüsszeliek munkatervében most fellelhetők.

Most még egy utolsó rohamot kell elszenvednünk - figyelmeztetett, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy nem vagyunk egyedül, több ország van, amelyik nem támogat migrációbarát szabályokat.

A magyar kormányfő kitért az orosz-ukrán fegyveres konfliktusra is. Véleménye szerint ennek nincs harctéri, katonai megoldása, békefolyamatra van szükség, amely lezárja ezt a konfliktust, és egyúttal hosszú távon élhető Európát teremt számunkra.

A háború kirobbanásának kétéves évfordulóját felidézve kifejtette: ez egy nagyon nehéz ügy, Oroszország megtámadta Ukrajnát, ami számos elvi és erkölcsi kérdést is felvet, de a háború alapvetően mégiscsak reálpolitikai kérdés.

A realitások az első pillanattól nyilvánvalóak voltak. Magyarország ezért is mondta, amit mondott. A Nyugat nem vetheti bele magát egy olyan háborúba, amelyben nyilvánvaló az alapvető matematikai, életszerű tények alapján, hogy nincs megoldás a harctéren.

Tűzszünetre kell törekedni és békére, mert katonai erővel Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni. Mi, magyarok nem osztjuk a brit, francia és a német nézőpontot, amelyik katonai megoldást akar kicsikarni, nekünk béke kell a szomszédunkban, ez egzisztenciális, emberi létkérdés

- mondta Orbán Viktor.

Az interjúban szó volt a leendő köztársasági elnök személyéről is. Mint ismeretes, a legnagyobb kormánypárt Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölte az államfői tisztségbe.

A miniszterelnök a tapasztalattal, az alkotmány- és a jogi ügyekben való jártassággal, a nemzetközi jog ismeretével, a nemzetközi térben való "forgolódással", a politikai intézmények természetrajzának ismeretével és egy szakmai tekintélyt is megadó életúttal indokolta Sulyok Tamásnak, az Alkotmánybíróság elnökének államfői jelölését.

Ezek a tulajdonságok együtt az Alkotmánybíróság elnökét rajzolták ki, mint a leginkább alkalmas jelöltet. Közölte azt is, hogy a jelölést hosszú egyeztetések, tárgyalások előzték meg, a Fidesz elnöksége is tárgyalt róla.

Magyarország erős ország, most baj van, mert lemondott az előző elnök, "még mindig vérzik az ember szíve", ráadásul egy olyan ügyben, ahol az államfő döntése és az emberek véleménye élesen szembenállt egymással. Minden bajban van valami reménysugár, mert amikor most végigvették, kiket éreznek úgy, hogy méltóak lennének erre a hivatásra, szép számmal találtak erre méltó magyarokat, amely megerősíti az embernek a saját országába vetett hitét - fogalmazott.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.