Ökumenikus istentisztelettel kezdődött Novák Katalin államfői beiktatási programja - Képekkel

2022. május 14., 11:14

Ökumenikus istentiszteletet tartottak Novák Katalin államfői beiktatása előtt szombat délelőtt Budapesten, a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági elnökét.

Novák Katalin, Erdő Péter
MTI / Bruzák Noémi
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek megáldja Novák Katalin köztársasági elnököt
2022-05-14-04-novak-katalin-veres-istvan
MTI/Bruzák Noémi
Novák Katalin köztársasági elnök, mellette férje, Veres István
2022-05-14-02-novak-katalin-balogh-zoltan
MTI/Bruzák Noémi
Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke megáldja Novák Katalin köztársasági elnököt
Novák Katalin
MTI / Bruzák Noémi
Novák Katalin
2022-05-14-07-novak-erdo-beszed
MTI/Bruzák Noémi
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszédet mond Novák Katalin köztársasági elnök ünnepélyes beiktatásán
2022-05-14-05-novak-fabiny
MTI/Bruzák Noémi
Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldást mond Novák Katalin köztársasági elnök ünnepélyes beiktatásán
Novák Katalin beiktatása, Balogh Zoltán
MTI / Bruzák Noémi
Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke áldást mond Novák Katalin köztársasági elnök ünnepélyes beiktatásán
2022-05-14-08-novak-resztvevok
MTI/Bruzák Noémi

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igehirdetésében arról beszélt: ez az első alkalom, hogy katolikusok, reformátusok, evangélikusok „a zsidó felekezet szombati imájától kísérve”, a hívők közösségében kérik Isten áldását az ország első polgárára.

Ehhez szükség volt a megválasztott köztársasági elnök „bátorságára és alázatára”, és arra, hogy „újra és újra, tisztségtől, hivataltól függetlenül keresse Krisztus útját” - mondta a református püspök.

Balog Zoltán azt kérte, hogy legyen ez egy új „magától értetődőség” Magyarországon, ahol az alaptörvény kimondja a magyar állam keresztény megalapozottságát, és az állam minden szervének kötelességévé teszi az ország keresztény kultúrájának védelmét.

Az istentiszteleten megáldotta Novák Katalint Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Arszeniosz Kardamákisz, Ausztria metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája, Najla Kassab, a Református Egyházak Világközösségének elnöke és Balog Zoltán.

A szertartáson részt vett mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János leköszönt államfő.

Novák Katalin beiktatását a Kossuth téren tartják, a program nyílt délutánnal folytatódik a köztársasági elnök hivatalában, a budavári Sándor-palotában.