2020. november 9., 14:20

Népszerű hírességek segítségével érhet célba a székely petíció

Máris kész tervekkel rendelkezik a székely petíció aláírásgyűjtésének folytatásához az Írdalá.hu és a Gerilla.hu csapata, amely Brüsszel jóváhagyására vár a kampány folytatásához. A stáb várhatóan öt országra koncentrál majd, és ezek közül kerülhet ki az a két állam, amely sikerre viheti a székelyek ügyét. Az előkészítő munkát a kampánycsapat máris elkezdte.  

Írd alá
Fotó: Facebook
Írd alá!

Pesty László kampányfőnök a Magyar Nemzetnek elmondta, megfordult a fejében, hogy a siker elmaradása miatt lemondjon a tisztségéről, de a politikai szféra és az anyagi támogatók is a munka folytatására biztatták, így vállalja a feladatot.

Bár az utolsó nap, szombaton jóval több mint tízezren álltak a székely petíció mellé, és két államban – Horvátországban és Litvániában – a határidő lejárta előtt sikerült elérni a törvényben meghatározott limitet, a kezdeményezés mégsem lett érvényes és eredményes. Ennek az az oka, hogy – Horvátország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia után – további két országban nem sikerült összegyűjteni a kellő mennyiségű szignót.

Pesty László a részsikereket hozó kampány véghajrájával kapcsolatban kifejtette, a november 7-én zárult második körben eleinte egy tucat államra koncentráltak, így Horvátországra, Szlovéniára, Spanyolországra, Litvániára, Belgiumra, Svédországra, Lettországra, Észtországra, Írországra, Ausztriára, Olaszországra és Lengyelországra.

Először Olaszország és Lengyelországra esett ki a célpontok közül, ezekben az államokban nagy társadalmi mozgalmakkal, szakszervezetekkel, illetve Dariusz Michalczewski egykori bokszolóval működtünk együtt, de ezek a kapcsolatok nem érték el azt a mozgósító erőt, amit reméltem tőlük"

– emelte ki a kampányfőnök. Hozzátette: Írországban egy olyan festőművésszel szerettek volna közösen dolgozni, akinek 300 ezer követője van az egyik közösségi oldalon, de végül nem sikerült.

Számítottak arra, hogy az északír helyzet miatt együttérzést tudnak kiváltani az írekben, de ez nem hozta a kívánt eredményt.

Szavai szerint Ausztriában a helyi magyarsággal és társadalmi szervezetekkel dolgoztak közösen, de nem sikerült megmozdítani eléggé az országot.

–Észtország és Lettország a következő szűkítésnél esett ki. Észtországban a megfélemlítésben élő orosz kisebbség nem mert velünk együttműködni, Lettországban viszont némileg megmagyarázhatatlan a sikertelenség. Egy biztos, az, hogy a YouTube a balti államokban letiltotta a fizetős kampányunkat, megpecsételte a sorunkat. Hiába tértünk át három óra alatt a VK orosz platformra, ez kevés volt"

– mutatott rá Pesty László.

A véghajrában a kampánycsapat Horvátországra, Szlovéniára, Spanyolországra, Litvániára, Belgiumra, Svédországra koncentrált, ezek közül az első két államban sikerült elérni a jogszabályban meghatározott limitet.

Svédországban főként a helyi magyar emigráció és a számi kisebbség segítette a kampányt, mindketten nagyon sokat tettek az ügyért. Formálódott egy együttműködés Sarah Sjöström egyszeres olimpiai, hétszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok svéd úszónővel is, de a hajráig nem sikerült termőre fordítani a kapcsolatot – hangsúlyozta a kampányfőnök. Pesty László beszélt Spanyolország helyzetéről is, ahol baszk és katalán szakszervezetekkel működtek együtt, illetve közösen dolgoztak Carles Puigdemont pártjával, az Európai Katalán Demokrata Párttal is, de hátrány volt, hogy a rendkívül népszerű katalán politikussal személy szerint nem tudtak együtt kampányolni. A szakember úgy véli, ez sokat hozott volna a konyhára.

Pesty László a remélhetőleg folytatódó aláírásgyűjtéssel kapcsolatban kiemelte: öt országra, Szlovéniára, Spanyolországra, Belgiumra és Svédországra, illetve Lettországra koncentrálnak majd, és nincs más teendő, mint el kell végezni azt a munkát, amit a második körben idő hiányában nem sikerült megtenni. Biztos benne, hogy ha Sarah Sjöström és Carles Puigdemont bekapcsolódik a kampányba, az önmagában is sikerre viheti az ügyet, és meglesz a további két ország az érvényes és eredményes székely petícióhoz.

Bár az aláírásgyűjtés második üteme szombaton éjfélkor véget ért, de egybehangzó információk szerint a kezdeményezés sikerre vihető.

Arra számítanak, hogy Brüsszel újabb halasztást engedélyez, és az akció várhatóan február 7-ig folytatódhat, így a következő három hónapban a szükséges további két országban is el lehet érni a jogszabályban meghatározott limitet. Erre utal az is, hogy ezúttal a központi oldalon a beérkező aláírások számlálója nem állt le – május 7-én, a gyűjtés első ütemének végén ez megtörtént –, és ebben a pillanatban is lehet támogatni a kezdeményezést. Sokan élnek is a lehetőséggel, így a szignók tovább gyűlnek.

A kezdeményezés tétje az, hogy az Európai Unió egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

Megosztás
Címkék