Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot

2020. november 30., 19:35
ma7

Az ellenzéki oldalon és a balliberális sajtóban nagy vihart keltett Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának az írása, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez hasonlította. A cikk az Origo.hu portálon jelent meg, de a szerző kérésére két nappal később törölték.

Demeter Szilárd
Fotó: MTI
Demeter Szilárd

A cikk egyik legkritikusabb mondata ez volt: „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz, ami az európai életformára halálos, mi, európai nemzetek pedig arra vagyunk ítélve, hogy egymást eltaposva, egymásra mászva próbáljunk az utolsó korty levegőért küzdeni."

Az ellenzéki képviselők Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest a Petőfi Irodalmi Múzeum is vezetőjéről kérdezték az Országgyűlésben.

Arató Gergely DK-s képviselő a szerző cikkére utalva elmondta, hogy

Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci, ismerjük ezt a hangot (…) Azzal hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy nyílt nácival”

– mondta a képviselő Varga Mihálynak.

Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott,

várjuk a tájékoztatást arról, hogy Demeter Szilárd lemondásáról miért nem tett bejelentést”.

Harangozó Tamás az MSZP nevében szintén azt kérdezte, hogy Demeter Szilárd meddig marad még a posztján, Csárdi Antal, az LMP képviselője pedig kifejezetten a PIM-főigazgató távozását követelte.

Varga Mihály reakciójában rámutatott, hogy Demeter Szilárd visszavonta az írását. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott:

Demeter Szilárd visszavonta az írását, sőt, a Facebook-oldalát is törölte. Azt írta, hogy amit írt, az sértheti az áldozatok emlékét, tehát elismerte a hibáját”.

Varga Mihály hozzátette:

Egyébként itt is megjegyzem, hogy a baloldal itt is kettős mércével mér, hiszen amikor az egyik baloldali képviselő, polgármester azt mondta, hogy megérdemelten volt az év embere Adolf Hitler, akkor önök semmilyen konkrét lépést nem tettek, és most legutóbb Bíró László esetében is mintha kettős mérce működött volna.”