2020. október 20., 17:02

Nehéz körülmények között, de mégis megtartják Székelyföld Autonómiájának Napját

A koronavírus-járvány miatt nehéz körülmények között, de mégis megtartják Székelyföld Autonómiájának Napját - jelentette be kedden Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

201803100923460.SZEKELYFOLD_1-2.jpg

Amint az MTI-hez eljuttatott közleményében közölte: szembe kell nézni azzal a helyzettel, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot több helységben korlátozták a hatóságok.

Arra kérte a helyi szervezőket, hogy vegyék figyelembe a hatályos korlátozó intézkedéseket.

"Ilyen körülmények között kérjük egyrészt azon települések lakóit, ahol nem lehet gyülekezni, hogy otthonaikban emlékezzenek meg Székelyföld Autonómiájának Napjáról, az ablakokba kihelyezett gyertyákkal, a székely zászló kitűzésével, vagy akinek erre lehetősége van, egy lármafa, egy máglya meggyújtásával a saját udvarában vagy kertjében, vagy esetleg egyházi vagy közbirtokossági magánterületen" - közölte az SZNT elnöke.

Izsák Balázs ugyanakkor kijelentette: semmilyen korlátozó intézkedés nem tiltja viszont a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezésének aláírását, valamint az erre buzdító közösségi oldalak népszerűsítését. És semmi, de semmi nem tiltja, hogy közösen imádkozzunk Székelyföld autonómiájáért.

Őrtűzgyújtás óvintézkedések mellett

Izsák Balázs arra buzdította a székelyföldi önkormányzatokat, hogy gyújtsanak őrtüzeket október 25-én a Székelyföld Autonómiájának Napján, így erősítsék meg a közösségi igényt. A települések vezetőségének a feladata, hogy mindezt a járványügyi óvintézkedéseknek megfelelően szervezzék meg.

Az SZNT elnöke bejelentette, hogy idén Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy és Székelyudvarhely számít kiemelt helyszínnek az esemény szempontjából.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy hány településen gyúlnak, majd fel az őrtüzek, de bízik benne, hogy minél többen csatlakoznak kezdeményezésükhöz. Az ebbe való bekapcsolódást szorgalmazta ugyanakkor Gálfi Árpád is, aki szerint az összetartozás ünnepeként kell gondolni az eseményre.

Bíró Edittől, az SZNT helyi elnökétől megtudtuk, hogy Székelyudvarhelyen vasárnap délután öt órától, a Bethlen-negyedi parkban gyertyagyújtás lesz. A Székely Nemzeti Tanács aktuális petícióját a többi székelyföldi településhez hasonlóan délután fél hattól olvassák fel. Arra kéri a részvevőket, hogy maszkban jöjjenek és a helyszínen tartsanak megfelelő távolságot egymástól.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.