2022. január 23., 19:01

Mi fán terem a papi rekollekció?

A keresztények zöme nem ismeri a szó jelentését. A templomba járók rávágják ugyan, hogy papi gyűlés, de semmi továbbit nem tudnak róla. Mi is ez tulajdonképpen? Erről beszélgetünk Fóthy Zoltán esperes atyával, Párkány plébánosával.

Fóthy Zoltán
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
Fóthy Zoltán atya

Emberként közösségi lények vagyunk, szükségünk van a találkozásokra. A jelen időszakban még inkább átérezzük és újraértékeljük egy-egy találkozás fontosságát. Elsősorban a családon belül, de vonatkozik ez a baráti és szakmai találkozásokra is. A papi rekollekció szakmai tanácskozásnak is minősülhet, amely megerősíti önazonosságunkat a papi közösségen belül, és egyben lehetőséget kínál az aktuális kihívások mérlegelésére és az előre tekintésre. Az első része tulajdonképpen imádság: általában szentségimádás és szentmise. Majd a munkamegbeszélés következik, amely szeretetvendégséggel zárul.

A lelkipásztorok közti termékeny párbeszédről, közös tervezésről beszélhetünk?

Egy adott püspökségen belül az esperesi kerületek tömörítik magukba az egyes plébániákat. Egy esperesség lelkipásztori találkozója lehetővé teszi a hatékonyabb kommunikációt a papság között, és egyben a közös tervezést. A párkányi esperesség tulajdonképpen a párkányi régió településeit fogja át, tíz plébánossal és egy káplánnal. Közös megegyezés alapján, mindig más és más plébánia ad helyszínt a találkozónak, a rekollekciónak. Az imádságos részben a hívőkkel együtt ünneplünk a templomban.

Így is épül egyházunk közössége. 

Január 13-án a püspök atya is ellátogatott papjai közé Párkányba.

A Nyitrai Egyházmegye tavaly felszentelt segédpüspöke, Peter Beňo látogatott el most közénk. Találkozni szeretett volna velünk, a legdélibb régió papjaival. Felszentelése óta még nem járt itt. Úgy gondolom, meg akart ismerni bennünket, meghallgatni problémáinkat – különösen e nehéz időkben. Egyházunk és a társadalom megújulásának útjait keressük, mind a papi közösségben, mind a hívekkel együtt. Erre hív bennünket Ferenc pápa is: az együtt gondolkodásra.

Ez lehet a jelen papi rekollekció fonala is: a püspök együtt gondolkodik papjaival arról, hogyan tud korunk egyháza az üdvösség egyetemes eszköze lenni küldetésében.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/03-as számában. 

Fóthy Zoltán-2.JPG
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!