2021. március 7., 12:52

Megerősíti a határellenőrzést a magyar rendőrség hétfőtől

A Magyar Nemzet számol be arról, hogy nemcsak a zöldhatár és az Ideiglenes Biztonsági Határzár kerítésének védelmét erősíti meg a rendőrség, a határátkelőhelyeken is szigorúbb lesz az ellenőrzés a Magyarországot érintő két hetes zárás idejére.

Fotó: Police.hu
Illusztráció

A közúti, vasúti és légi határátkelőhelyeken visszaállítják a tényleges határellenőrzést, vagyis a schengeni övezetből érkezők is csak hatósági kontroll után léphetnek be az országba, a megfelelő, koronavírus fertőzés megelőzésére vonatkozó feltételek szerint. A rendelet jelenlegi állapotában 2021. március 22-én hatályát veszti, de ha a járványhelyzet megköveteli meg is hosszabbítható.

A teljes belső határt érintő szigorított ellenőrzés mellett a rendőrség a déli, magyar-szerb határt érintő határszakasz műszaki zárának, valamint a magyar -román és a magyar-horvát határszakasz zöld határának ellenőrzését is megszigorítja,

sűrűbbek lesznek a járőrszolgálatok, az államhatártól tíz kilométeres távban elvégzett mélységi ellenőrzések.

Az ellenőrzésekben a Magyar Honvédség is részt vesz, így még feszesebbé lehet vonni a határzárat. Míg az elmúlt héten 2543 határsértéssel kapcsolatos intézkedést regisztrált a rendőrség 2020 márciusában, a koronavírus járvány első hullámában 30–35 határsértés történt hetente, vagyis a jelenlegi nyomásnak alig két százaléka volt érezhető a magyar határon.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint a szerb területekről irányított embercsempész csoportok tagjai is értesültek a magyarországi szigorításoktól.

A rendőrség felkészült arra, hogy a hétvégén az átlagosnál is több határsértésre lehet számítani.

Nem csak a déli, csongrádi és kiskun szakaszokon erősítették meg a járőrszolgálatokat, hanem a dunántúli rendőrök is figyelik az embercsempészetre alkalmas zárt furgonok, lesötétített ablakú egyterű személygépkocsik mozgását. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság járőreinek szolgálati autóba telepített kamerája rögzítette azt az intézkedést, melynek során egy szerb embercsempész autójából kiugorva próbált meg elmenekülni a rendőrök elől az M7-es autópályán, aki nyolc magát szírnek mondott migránst próbált nyugatra csempészni.

A csongrádi határszakaszon is érezhető hogy nő a nyomás, március 6-án 12 óráig csak Szeged környékén 34 határsértőt fogtak el a rendőrök. Ellenőrzésük során a férfiak szír, afgán, török, illetve marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A röszkei autópálya határátkelőhely környékén próbálkoztak legtöbben, ahol a forgalom miatt nincs műszaki zár a határ két oldala között.

Az embercsempészek az időjárást is figyelik. A határrendészek tapasztalatai szerint előfordul, hogy

ködös időben egyszerre akár tíz helyen, egyeztetve, létrákat támasztva a műszaki zár kerítéséhez, azonos időben indítanak át a határon 10-20 fős migráns csoportokat, ezzel osztva meg a határt védő rendvédelmi erőket.

A megerősített határvédelmi szolgálatot ellátó rendőrök és honvédek számítanak erre, így a próbálkozók többsége már a kerítéstől visszafordul Szerbia felé.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.