2020. február 29., 13:24

Megépülhet a Déli körvasút

Akár 10-15 percenként is járhatnak majd vonatok az úgynevezett Déli körvasút-vonalon, amely több jelentős vasúti csomópontot köt majd össze. Budapest belterületén már régóta szükség volt egy hasonló léptékű vasútfejlesztési projektre, amely a járatok és a megállók sűrűsége miatt nemcsak az ingázóknak, hanem a budapestieknek is kedvez.

Déli körvasút
Fotó: Archívum
A Déli körvasút egy szakasza a tervrajzon

A Déli körvasút célja, hogy összekösse az érdi, budaörsi és a környező budai agglomerációt, Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet, az újbudai egyetemvárost, a Soroksári út térségét és a Déli Városkaput, valamint a Népliget térségét Kőbánya-Kispesttel, a reptérrel és a pesti agglomerációval.

A projekt révén a vasút sokkal versenyképesebbé válhat, így pedig Budapest jelentős közúti forgalomtól, és ennek révén légszennyezéstől mentesülhet"

- írja a beruházással kapcsolatos FB-posztjában Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

A projektet a napokban mutatták be Budapest és a kormány közös városfejlesztési fórumán, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán, amelyet Gulyás Gergely miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester is támogatott. Vitézy Dávid hozzátette, a beruházás részeként új zajvédőfalakat is felszerelnek, illetve a Hamzsabégi út menti parkot színvonalas közparkká alakítják át.

Ezzel összhangban az FKT elfogadta Fürjes Balázs államtitkár azon javaslatát is, hogy a Hamzsabégi úton tervezett új főút építését a főváros és a kormány közösen törölje a szabályozási tervekből, az országos és fővárosi tervdokumentumokból. Itt a Lágymányosi híd megépítése kapcsán terveztek utat évtizedek óta, mely a park helyére épült volna. A vasútfejlesztés keretében a parkot teljes körűen megújítjuk, a helyben élőket bevonva, a közúti nyomvonal tervét pedig a Főváros és a Kormány most közösen törli a távlati tervekből is, a zöldfelület megóvásával és tartósan zöldterületként való kijelölésével"

 - írja a bejegyzésben. 

A vasúti fejlesztéshez és a tervezett menetrendhez új vágányok kiépítésére lesz szükség, ezért egy szemléltető videóban, a lakosság számára is közérthető módon foglalták össze a látványterveket.

 

 

A Kormány képviselői és a Főváros vezetése is egyetértettek ma abban, hogy a kivitelezés által érintett fák pótlásán, több mint 2000 új fa ültetésén túlmenően javítani kell az érintett terület élhetőségét is, például a vasút alatt átvezető új kerékpáros-gyalogos átjárók építésével. A helyben élők, a XI. kerület és a Főváros bevonásával keressük annak lehetőségét, miként tudjuk a felújított parkot összekapcsolni a környező városrészek más zöldterületeivel, és a Főváros mai javaslatait elfogadva a zöld fejlesztéseket a projekt lehető leghamarabbi szakaszában megvalósítani"

- írta Vitézy Dávid.

Megosztás
Címkék