Magyarországról vitáznak az EP-ben, de Sassoli elnök megtagadta, hogy a "vádlott" is szót kapjon

Frissítve: 19:17
2020. május 12., 15:40
Pomichal Krisztián

Nem túlzás, a sztálini bíróságok is elismerően csettintenének az Európai Parlament legújabb húzását látva. A jogszolgáltatás alapvető szabályait, a "hallgattassék meg a másik fél is" évezredes elvét felrúgva David Sassoli hivatalos levélben utasította el a magyar igazságügyi miniszter, Varga Judit azon kérését, hogy akár személyesen, akár virtuális felszólalhasson a csütörtökön esedékes EP-vitában.

Fotó: TASR/AP
David Sassoli, Az EP elnöke egy februári EU-csúcson.

Ahogy a minsizter asszony közösségi oldalán közzétett posztjában fogalmaz, az EP "egy világjárvány közepén - amikor naponta ezrek halnak meg és milliók veszítik el munkahelyüket a vírus következtében Európában - elérkezettnek látta az időt, hogy holnap (a vita végül csütörtökön kerül megrendezésre - a szerk. megj.), immár sokadszor a magyar jogállamiságról vitatkozzon, most épp a koronavírus elleni védekezést lehetővé tevő törvény demokratikus mivoltát megkérdőjelezve."

Pártállástól függetlenül, azért az egészen elképesztő, hogy a Sassoli vezette EP mindezt úgy kívánja megtenni, hogy nem engedélyezi, hogy a magyar kormány képviselője kifejthesse álláspontját. Ha belegondolunk, hogy az Európai Bizottság időközben hivatalosan is kimondta, a magyar kormány koronavírus-törvénye nem sérti az uniós jogokat, a döntés csak még inkább felháborító.

Varga Judit azt írja, az ügyben megkereste Vera Jourová bizottsági alelnök asszonnyt, ezen kívül hivatalos levélben követeli majd, hogy David Sassoli vonja vissza a döntést és engedélyezze, hogy a magyar kormány képviseletében a törvényalkotó minisztérium vezetője szót kapjon a vitában.

Sassoli egyébként Orbán Viktor miniszterelnököt hívta meg Brüsszelbe, az EP-ülésére, de az, a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében lemondta a részvételt és Varga Juditot delegálta maga helyett. Orbán levélben arra kérte Sassolit, biztosítson lehetőséget Vargának. A miniszterelnök arra is felhívta az EP-elnök figyelmét, hogy az Európai Tanács soros elnöksége képviseletében egy államtitkár lesz jelen - mondta el Havasi Bertalan, sajtófőnök. A plenáris ülés keretében rendezendő vitán a magyar kormánypártok több EP-képviselője is jelen lesz.

Kövesse facebook oldalunkat is!