2021. január 27., 15:31

Magyarország szintet lép a koronavírus-járvány kezelésében; új gyógyszer érkezik Amerikából

Ma érkezik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer Magyarországra, a készítményt elsőként a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet alkalmazhatja - nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója az M1 aktuális csatornának.

Eli Lilly bamlanivimab, Magyarország
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Vályi-Nagy István azt mondta, hogy

a készítmény egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített monoklonális antitest,

amely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön.

A készítményt

az igazolt megbetegedés után egy héttel, maximum tíz nappal lehet beadni

azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba - ismertette.

Hozzátette: a gyógyszert egyórás infúzió formájában, járóbeteg-ellátás keretében kell beadni. Azt, hogy ki kapja meg a gyógyszert, az orvosok döntik el.

A főigazgató beszélt arról is, hogy a szert Amerikában már bevezették, és sok ember meg is kapta már.

Magyarországon először

a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben próbálják ki egy-két hétig,

majd fokozatosan bevezetik más intézményekben is - közölte, hozzáfűzve: a készítményből három ütemben több mint hatezer adag érkezik Magyarországra, de ha a későbbiekben többre lesz szükség, újból lehet belőle rendelni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.