2024. március 15., 21:00

Magyar Levente: Összekapcsolódunk egy nemzedékeken és évszázadokon átívelő közös sorsban - VIDEÓKKAL

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176-ik évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Dunaszerdahelyen a szabadságharc emlékművénél. A Vámbéry téren álló turul szobor Lipcsey György Munkácsy-díjas képzőművész alkotása, amely erőt sugall. A megemlékezés résztvevői az ott elhangzott gondolatok után megerősödött hittel távoztak.

Magyar Levente
Galéria
+4 kép a galériában

A megemlékezés, Forró Krisztián a Magyar Szövetség országos elnöke, és köztársaságielnök-jelölt ünnepi köszöntőjével kezdődött. Az elnök beszédében kiemelte, hogy 176 évvel az 1848/49-es események után és emlékezünk arra a pillanatra, ami az identitásunk egyik pillérévé vált, majd  kiemelte:

öntudatunk szempontjából, az 1848/49-es szabadságharc nagyon fontos része a történelmünknek.
Forró Krisztián
Fotó:  ma7

A Magyar Szövetség elnöke kiemelte:

mi magyarok kitartottunk, és kiálltunk a szabadságunkért nem egyszer. Megpróbáltak minket megtörni, de a szüleink, nagyszüleink kiálltak. Kiálltak egymásért, és tudták, hogy csak önmagukra számíthatnak és sikerrel jártak, mert összetartottak.
Videó:  ma7

Forró Krisztián beszédét követően Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter-helyettese emlékezett meg a szabadságharc hőseinek magatartásáról, és kiemelte a történések mai üzenetét.

Magyar Levente beszédében kiemelte:

Minden emberi különbözőségünk ellenére, és mellett, magyarok vagyunk.

A történelmünk jelentősebb történéseit összefoglalva kiemelte:

Összekapcsolódunk, egy nemzedékeken és évszázadokon átívelő közös sorsban, amelytől egyikünk se mentesítheti magát, de amit mindannyian formálhatunk, alakíthatunk, befolyásolhatunk. Ha ezen akaratunk egy irányba mutat, olyan erővé leszünk, amely kibillentheti akár világtörténelmet is, sokszor eleve elrendeltnek tűnő kerékvágásából.

A miniszter-helyettes beszédében hangsúlyozta:

A pesti forradalom, amellett hogy nemzetté emelte, és a polgári fejlődés útjára helyezte Magyarországot, az 1848-as európai szabadságmozgalmak, legkiterjedtebb és leghosszabb honvédő háborúját eredményezte, amely egy birodalmat megrengetett, már-már szétzúzott, egy másikat pedig messzemenő történelmi következményekkel járó intervencióra késztetett.

Az akkori események mának szóló üzenete az,

Ha nincs szabadságharc Magyarországon nincs kiegyezés sem később.

tehát ha az adott pillanatban reménytelennek is látszik egy közdelem, annak később biztosan beérik a gyümölcse.

Videó:  ma7
Az ünnepség koszorúzással ért végett, amely során a 10. számú Szent György cserkészcsapat, továbbá a városi képviselők tagjai, a Nemzetközi Szent György lovagrend tagjai, az iskolák, intézmények, az egyházak, valamint civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a Lipcsey György által készített 1848/49-es szabadságharc emlékműve előtt.

A megemlékezés hangulatát bemutatja az alábbi kis videó:

Videó:  ma7

A esemény a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

Az eseményen közreműködtek: Bittera Sophie Iman, a Fókusz Gyermekszínpad tagja, a Kodály Zoltán Alapiskola kórusénak tagjai, Molnár Máté, a Neratovice téri Magán Szakközépiskola diákja.

 

Március 15-i megemlékezés Dunaszerdahelyen 5
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.