2021. december 13., 13:57

Macron Budapesten: A migrációs politika kapcsán voltak nézeteltérések, de ma már látjuk, közös cselekvésre van szükség

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn Budapestre látogatott. Macron találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Közös sajtótájékoztatójukra Budapesten, a Karmelita kolostorban került sor.

orbán macron
Fotó: Facebook/Orbán Balázs

Orbán Viktor a sajtótájékoztató elején leszögezte, tizennégy év után érkezett Magyarországra regnáló francia elnök. Akkor Nicolas Sarkozy járt Budapesten, nem sokkal azt követően, hogy 2007 májusában kinevezték. Orbán, oldandó a hangulatot, megjegyezte, szerinte a magyar főváros ugyan májusban a legszebb, de örül, hogy Macron Budapestre jött, hiszen "politikát csinálni" a december is jó lesz.

A magyar kormányfő megerősítette a francia elnök néhány nappal ezelőtti szavait. Orbán leszögezte, egyet tud érteni a francia-magyar kapcsolatok Macron általi meghatározásával,

Valóban politikai ellenfelek, de egyúttal európai partnerek is vagyunk!

Ezen kívül három dologban még biztos egyet értenek, közölte a kormányfő. Mindketten szeretik a hazájukat, mindketten egy erősebb Európáért dolgoznak és mindketten érdekeltek abban, hogy Európa megfelelő stratégiai autonómiával rendelkezzen. Orbán szerint ezt legfőképp három dolog garantálja, legyen európai védelmi ipar, a saját nukleáris energiaképesség, illetve egy erős és stabil agrárium. Ezekről fogunk beszélni ma délután - zárta a magyar miniszterelnök. 

Emmanuel Macron francia elnök azzal kezdte, nagyon örül annak, hogy kétoldali tárgyalásra és a V4-es miniszterelnökökkel való találkozóra is sor kerül. Ez utóbbira, fogalmazott Macron, a januárban kezdődő francia soros EU-elnökség miatt is szükség van. Macron Európa-koncepciója igen egyszerű. A francia elnök úgy fogalmazott, ragaszkodik saját országához, de tisztelettudóan bánik más európai államokkal.

Vannak ismert egyet nem értések a politikai síkon, de egymás lojális partnerei vagyunk!

- jelentette ki legalább annyira a francia-magyar kapcsolatokról, mint az EU-n belüli viszonyokról a francia elnök.

Macron kihangsúlyozta a közös európai védelmi politikát, sőt, kiemelte a közös űripart is. Franciaország számára közmondásosan fontos az atomenergia. Az összes európai atomerőmű majdnem harmada Franciaországban található (176-ból 56), így nem csoda, hogy Macron az energiafüggetlenség kapcsán, illetve a földgázválság megoldásaként az atomerőművekre fordítandó fejlesztéseket emelte ki. 

Macron a migrációs kihívásokról szólva úgy fogalmazott, a múltban voltak feszültségek a két ország között, de az elmúlt hetek, hónapok eseményei (utalt ezzel a lengyel-fehérorosz válságra) bizonyították, közös cselekvésre, összehangolt határvédelemre van szükség. Ezzel Macron tulajdonképpen elismerte a magyar kormány menekültügyi álláspontjának érvényességét. Óvatos kritikát megfogalmazva a francia elnök a jogállamisági kérdéseket és a médiapluralizmust is szóbahozta. Kijelentette, párbeszédre van szükség ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. 

Egymást tiszteletben tartó megoldásokra van szükség!

A sajtó munkatársainak nem volt lehetőségük kérdéseket feltenni. A sajtónyilatkozatok után Macron és Orbán négyszemközti megbeszélésére, majd a V4-es miniszterelnökökkel közös találkozóra kerül sor. Az elnöki látogatás egy közös sajtótájékoztatóval zárul, este hét óra magasságában.

macron áder
Fotó:  MTI
Emmanuel Macron Áder János magyar köztársasági elnökkel.

A látogatás rangját jól mutatja, hogy a francia sajtó kiemelten foglalkozik Macron budapesti kiruccanásával. Azt hangsúlyozzák jelzésértékű, hogy nem Orbán Viktor, illetve a V4-ek mentek Párizsba, hanem a francia elnök jött Magyarországra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.