Terrortámadás Bécsben. Lövöldözés volt egy helyi zsinagógában

Frissítve: 23:42
2020. november 2., 21:51
ma7 | MTI

A Kronen Zeitung című osztrák lap szerint lövöldözés volt hétfő este egy zsinagógában Bécs belvárosában, ennek nyomán nagyszabású rendőrségi művelet indult. 

Fotó: TASR/AP

Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint többen megsérültek. A rendőrség ugyancsak megerősítette, hogy lövöldözés volt, de részleteket egyelőre nem közölt. 

A Kronen Zeitung úgy értesült, hogy a támadás a Seitenstettengasse utcában történt. A közeli Schwedenplatzon lövések is eldördültek. A lap szerint egy őrszolgálatot ellátó rendőr életveszélyesen megsebesült. A tettes szökésben van.

Egy feltételezett tettest elfogtak a Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében történt hétfő esti lövöldözéssel összefüggésben - közölte hétfőn este az osztrák belügyminisztérium. Az APA a belügyminisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy az egyik támadó a lövöldözésben életét vesztette. A tárca azonban ezt nem erősítette meg. A bécsi rendőrség Twitteren felszólította az embereket, hogy kerüljék a köztereket, illetve tömegközlekedési eszközöket A minisztérium szerint terrorcselekményről vagy ámokfutásról lehet szó. A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek a zsinagógában. A ausztriai zsidó közösség vezetője a Twitteren pedig azt írta, hogy egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga, vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, azok akkor már zárva voltak.

Feltehetőleg terrortámadás volt a Bécs belvárosában hétfő este történt lövöldözés - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A miniszter szerint a lövöldözésben többen életüket veszthették, és többen megsebesülhettek. Mint mondta, a támadás még folyamatban van. Tájékoztatása szerint több elkövető lehet, ezért felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon. Hozzátette, hogy a helyzet egyelőre átláthatatlan.