2020. szeptember 29., 15:02

Különleges szabályok vonatkoznak a magyar határt átlépő V4-es állampolgárokra, az Európai Bizottság szerint ez diszkrimináció!

Miután a magyar kormány hétfőn bejelentette, az érvényben lévő határzár október elseje után is megmarad, Szijjártó Péter külügyminiszter közölte, a V4-es állampolgárokra továbbra is külön, az általánosnál enyhébb szabályok vonatkoznak majd.

Fotó: TASR/AP

A tegnap ismertetett rendelkezések értelmében, azon cseh, lengyel, illetve szlovák állampolgárok léphetnek be Magyarország területére, akik olyan szállásfoglalással rendelkeznek, amelyet még szeptember elseje előtt rezerváltak, ÉS negatív PCR-teszttel rendelkeznek, amely nem lehet régebbi öt napnál.

Az erről szóló igazolás nyelvére is figyelni kell, csak angol vagy magyar lehet!

Azt bizonyára olvasóink is tudják, a szlovák állampolgárok 24 órára egyébként is átmehetnek a határon, de csak akkor, ha a határvonaltól számítva(!) harminc kilométeres távolságon belül van állandó lakhelyük.

Szijjártó szerint a V4 állampolgáraira azért vonatkozhatnak külön szabályok, mert Magyarország Csehországgal, Lengyelországgal, illetve Szlovákiával szorosan együttműködött a járvány során. Magyarország még szeptember elsején zárta le határait, a koronavírus második hulláma miatt, de már akkor jelezték, a V4-es országokra más szabályok vonatkoznak majd. 

Az Európai Bizottság azóta jelezte, az európai uniós elvekkel összeegyeztethetetlen az "állampolgársági alapon" működő diszkrimináció, ráadásul, szerintük, mindez sérti a schengeni zóna integritását.
Megosztás
Címkék