2021. február 14., 10:01

Köldökzsinór program a Felvidéken

Európa elöregedése, a várható munkaerőhiány, az eltartandó nyugdíjasok arányának növekedése komoly probléma elé állítja az európai demográfusokat és a gazdaságpolitikusokat. Van, aki a migrációval kívánja megoldani a gondot, van, aki átgondolt családpolitikával.

újszülött
Fotó: Pixabay.com

A magyar családpolitika már érezhető elmozdulást eredményezett az anyaországi reprodukciós rátában, de láthatóan az utóbbi évek szlovák politikájában is erősödnek a születést, a gyermeknevelést támogató intézkedések. A felvidéki, magyarságát vállaló szülő pedig abban a kegyelmi helyzetben van, hogy mindkét rendszertől lehetősége van támogatást kapnia.

A szlovák rendszerben már az elmúlt években megjelent a gyermek születéséhez járó egyszeri támogatás (a harmadik gyermekig 829, a negyedik után 151 euró). Januártól új elemként a várandós dolgozó anyukák babaváró támogatást is kaphatnak havonta (215–323 euró), sőt a diák kismamák babaváró ösztöndíjat is (200 euró). Júliustól jelentősen emelkedik a gyermekek után járó adóbónusz, igaz ezt az elmaradó iskolai ingyenebédek ellentételezéseként vezették be. Júliustól a 6 év alatti gyermekért 46,44 euró, a 6–15 éves után 39,47 euró, a 15 év feletti után 23,22 euró az adókedvezmény. Persze január 1-től növekszik a gyermekgondozási segély pár euróval, 276 és 378 euróra, attól függően, hogy előtte az anyukának volt-e munkaviszonya. A családi pótlék is növekedett 55 centtel, 25,50 euróra.

Magyarországon talán ezek a számok szerényebbek, hiszen a gyermek születése után 64 125 forint jár, családi pótlékként 12 ezer forint gyermekenként, illetve a gyermekgondozási segély 28 500 forint (kettő és több gyermek után 57 ezer forint). Ezeket a számokat azonban nem érdemes összehasonlítani, hiszen az Orbán-kormány alapelve, hogy nem segélyeken, juttatásokon keresztül szeretné a támogatásokat nyújtani, hanem adókedvezményeken, vagy egyéb, a jövedelemhez vagy beruházásokhoz kapcsolható rendszeren keresztül. Az adókedvezményt a család veheti igénybe, és reálisan három gyermek után már szinte nem is kell adót fizetni. A gyermek vállalását pedig több hitelkonstrukció is segítheti, amivel a fiatal család megteremtheti a jövőjét. Kedvezményes, szabad felhasználású hitelhez juthatnak a házasság megkötésével, illetve az otthonteremtésre is komoly hitelekhez juthatnak. A hitelek nemcsak alacsony kamatozásúak, hanem a gyermekek után a tőketartozás egy komoly részét is elengedik.

Azért érdemes megemlíteni a magyar rendszert, mert 2018 óta a felvidéki magyarságukat vállaló szülők is jogosultak a magyar gyermektámogatási rendszer néhány elemére. A Köldökzsinór programon keresztül az egyszeri anyasági támogatást és a fiatalok életkezdési támogatását igényelhetik újszülött gyermeküknek a szülők.

A szülőknek és az újszülött gyermeknek magyar állampolgársággal, illetve nálunk, mivel nem engedélyezett a kettős állampolgárság, magyarigazolvánnyal kell rendelkezniük. A támogatásokkal Magyarország kormánya anyagilag is elismeri azokat a magyar családokat, akik gyermeket vállalnak a világ bármely pontján.

Az anyasági támogatás esetén a kérelem benyújtására a gyermek 6 hónapos koráig van lehetőség. Az anyasági támogatás összege 64 125 forint, pozitív elbírálás esetén ennek megfelelő összegű eurót utalnak az édesanya számlájára.

A fiatalok életkezdési támogatása 42 500 forint, amely a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán kerül jóváírásra, és minden évben az inflációval megegyező mértékben kamatozik. A letéti számlán lévő összeget a fiatal a 18. életévének betöltését követően jogosult felvenni. Ezt a más néven Babakötvénynek is nevezett konstrukciót Magyarországon automatikusan megnyitják az újszülötteknek, a külföldön élő magyaroknak viszont kérvényezniük kell a 2017. június 30-a után megszületett gyermekek részére. A számla megnyitásához nincs a születéstől előírt időkorlát, de az életkezdési támogatást a gyermek hat hónapos koráig kell kérni.

A kötvény – amely változó kamatú állampapír – hozama jóval előnyösebbnek tűnik a mai alacsony banki kamatokhoz képest. A kamatbázis megegyezik az éves átlagos infláció százalékos mértékével (vagyis tartja az értékét), és ezen felül garantál még egy 3%-os kamatprémiumot. A Babakötvény éves kamata jelenleg 6,3%. Ezen felül a befizetések mértéke után az állam további 10%-ot (max. évi 6 000 forintot) ír jóvá a gyermek Start-értékpapírszámlájára. A gyermek számlájára befizethető összeg nagysága nincs korlátozva. Például a jelenlegi kondíciók mellett havi 5 ezer forintos (14 euró) spórolásnál a gyermek a futamidő lejártával több mint 2,2 millió forintot (cca. 6 200 euró), azaz a befizetéseinek több mint kétszeresét is megkaphatja.

A bevezetés óta több mint 22 ezer külhoni magyar család igényelte az anyasági támogatást, és több mint 19 ezren kérték az életkezdési letéti számla nyitását a gyermekük részére. A Kopp Mária Intézet tájékoztatása szerint az eddig beérkezett támogatások csaknem kétharmadát a Kárpát-medencében élők vették igénybe, ezen belül 70 százalékuk Erdélyben, 15 százalékuk a Vajdaságban, 9 százalékuk Kárpátalján, 6 százalékuk a Felvidéken. Láthatóan a felvidékiek nem igazán használták ki ezt a lehetőséget.

A magyarigazolvány ügyintézésére a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás irodáiban van lehetőség, és a társulás munkatársai a Köldökzsinór program igénylésének folyamatáról is tájékoztatnak. Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója szerint a jelenlegi helyzetben sajnos több esetben tapasztaltak nehézséget, mivel egyes korlátozások nem teszik lehetővé az ügyfelek számára, hogy személyesen keressék fel irodáikat. Így telefonon, e-mailben és online, a Facebookon adnak tanácsot üzenetben. Számos kérelmező részére ez nehézséget okozott, ám a kezdeti elkedvetlenedés után érkeznek a visszajelzések a sikeres kérelmezésről.

Az igazgató arra is kitért, hogy nagyobb fennakadást okoz a fényképstúdiók zárva tartása, mert fénykép hiányában az ügyfelek a Köldökzsinór program igényléséhez szükséges magyarigazolvány-kérelmet sem tudják elindítani. További hátrányt jelent, hogy a fordítóirodák nem fogadják az ügyfeleket, ezért előfordult, hogy a hiteles magyar fordítást sem tudták elkészíttetni a gyermekek születési anyakönyvi kivonatáról.

Arra is rákérdeztünk, miben látja az okát, hogy aránylag kevés felvidéki élt ezzel a lehetőséggel. Hideghéthy Andrea szerint jóllehet sokan ismerik a kérelemmel járó előnyöket, mégis önszántukból mondanak le a támogatásról, mert nem érkeznek az adatlapok leadásával. Sokan megriadnak a kérelmezés ügymenetétől. Ugyanakkor a SZAKC képviselői igyekeznek ezt megkönnyíteni, és sok esetben ennek köszönhetően kapják meg a fiatal családok a támogatást.

Hideghéthy Andrea ezért néhány jótanácsot ajánlott a szülőknek, hogy meggyorsítsák az ügyintézést. Elsőként a magyarigazolvány esetében a formai követelmények betartását javasolja, amit a kérelmezők gyakran figyelmen kívül hagynak. Felgyorsítja az ügyintézést a pontosan leadott kérelem, aminek fontos része az igazolványkép. Ennek pontos mérete 3,2x4,5 cm, aminek a formai követelménye, hogy szemből, mosoly nélkül, fehér háttérrel kell készülnie.

Javasolni szokták azt is, hogy az anyasági kérelem adatlapját mielőbb küldjék el postán a Magyar Államkincstárnak, hiszen a beadási határidő a gyermek hat hónapos koráig érvényes. Az adatlapot a megfelelő mellékletekkel akkor is el lehet küldeni, ha még nem kapták meg a magyarigazolványt. Ez utóbbit a későbbiekben pótolni lehet.

Végül arra kérte az érdeklődőket, hogy keressék bátran az irodáikat (www.szakc.sk), érdeklődjenek, hogy az esetleges fennakadásokat orvosolni lehessen.

Megjelent a Magyar7 2021/6.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.