2022. május 10., 15:33

Kedd éjjel indul a Magyar Lhoce Expedíció 2022 csúcsmászó köre

Kedd éjjel indul a Magyar Lhoce Expedíció 2022 csúcsmászó köre, Suhajda Szilárd alpinista szombaton érheti el a Kína és Nepál határán, a Himalájában található, 8516 méter magasságú Lhoce hegyet, mely a Föld negyedik legmagasabb hegycsúcsa - tájékoztatta a Magyar Lhoce Expedíció kedden az MTI-t.

Suhajda Szilárd
Fotó: Suhajda Szilárd/Facebook

"A mai nappal kezdetét veszi a Magyar Lhoce Expedíció 2022 csúcsmászó köre. A tervek szerint május 14-én érhetem el a 8516 méteres magasságot" - közölte Suhajda Szilárd hegymászó.

Bízom benne, hogy egy sikeres csúcsmászást követően együtt ünnepelhetünk

- tette hozzá Suhajda Szilárd.

A Lhoce a Mount Everesttől délre található, főcsúcsa 8516 méter, ezzel a negyedik legmagasabb hegy a világon.

A Nepál és Kína határán emelkedő hegyet 1956-ban mászták meg először egy svájci expedíció tagjai. A csúcsra vezető, úgynevezett nepáli normál útvonal áthalad a Khumbu-jégesésen, a meredek Lhoce-falon, a kőhullásnak kitett Reiss-kuloáron (avagy Lhoce-folyosón), legfőbb nehézségét azonban az extrém magasság jelenti. A csúcsrégióban ugyanis harmadannyi levegő jut a tüdőbe minden egyes lélegzetvételre, mint a Kárpát-medence magasságában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.