cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. augusztus 29., 14:08

Itt vannak a Gondoskodó Nemzet Program eredményei – A csákányházi alapiskola és a Harmónia zenei díj is támogatásban részesült

A Nemzetpolitikai Államtitkárság májusban pályázatot hirdetett Gondoskodó Nemzet Program néven, melynek keretében összesen 2 milliárd forint támogatásban részesülhettek a külhoni magyar szervezetek. A pályázat eredményeit Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár ismertette sajtótájékoztatóján.

Gondoskodó Nemzet Program Potápi Árpád János
Fotó: MTI / Soós Lajos

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2012 óta hirdet tematikus éveket, melyekről a Magyar Állandó Értekezlet évi plenáris ülése dönt. 2023 a gondoskodó nemzet éve lett, s ennek szellemében került átnevezésre a külhoni magyar szervezetek számára kiírt pályázatokat 2021-től összesítető Nemzeti Újrakezdés Program. A Gondoskodó Nemzet Programra május 4-től június 5-ig lehetett pályázni.

Továbbra is a közösségek érdekében

Potápi Árpád János sajtótájékoztatója elején kiemelte, hogy a külhoni magyar közösségek mindenben számíthatnak a magyar kormány támogatására, hiszen – ahogy arra a tematikus év elnevezése is utal – a nemzetpolitika a nehezebb gazdasági és háborús helyzet ellenére sem adta fel stratégiai céljait.

Ezért is folytatjuk tovább a külhoni magyar intézményrendszer megerősítésének és működésének támogatását ”

– hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár, majd hozzátette: fontos számukra, hogy közösségi hálózatokat építsenek, legyen szó akár a diákokról, a fiatalokról, a történelmi egyházakról, a vállalkozókról, az oktatási intézményekről, a pedagógus szervezetekről, a kultúráról vagy akár a gasztronómiáról és a borkultúráról.

2010 óta a határon túli magyar szervezetek, intézmények, egyházak és önkormányzatok összesen 34 ezer darab támogatás keretein belül több mint 500 milliárd forintban részesültek. A Nemzetpolitikai Államtitkárság pedig több mint 300 milliárd forintból mintegy 5400 beruházás megvalósításához tudott hozzájárulni.

A csákányházi alapiskola és a Harmónia zenei díj is kapott támogatást 

Potápi Árpád János ezt követően ismertette a pályázati felhívások eredményeit, melyek ezúttal is 6 alprogramban kerültek meghirdetésre: oktatási, kulturális, egyházi, sport, ifjúsági és diaszpóra. Az első felhívás a fejlesztések, az eszközbeszerzések és a kisebb beruházások megvalósításához kínált támogatást, amelyre összesen 2342 pályázat érkezett be.

Ezek száma nagyjából leképezte az egyes régiók nagyságát, valamint az ott élő magyarok számával is arányban volt, így a legtöbb pályázat Erdélyből érkezett, melyet a Felvidék, a Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország, a Muravidék és a diaszpóra követett.

Az első felhívás 2342 pályázatából összesen 1424 nyert támogatást, köztük a csákányházi iskola felújítása. 

A második felhívásban a külhoni magyar szervezetek egész éven át zajló rendezvényeinek és programjainak támogatására biztosítottak forrást. Az erre benyújtott 1767 pályázatból 1147 szerepelt sikeresen.

Támogatást kapott többek közt a felvidéki Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj, a Kanadai Néptánc Fesztivál, valamint a macedóniai Krusevói Magyar Napok is.

Fiatalok nélkül nincs nemzetpolitika

Potápi Árpád János ezután az összesített eredményeket ismertette. A 2571 sikeres pályázat összesen 2 milliárd forintnyi támogatásban részesült, nagyságrendileg Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország és Muravidék sorrendben. A diaszpóra nagyságához képest is jelentős támogatásban részesült, mely elsősorban a hétvégi magyar iskolák és az ahhoz kapcsolódó szervezetek számára biztosít forrásokat.

Gondoskodó Nemzet Program Potápi Árpád János
Fotó:  MTI / Soós Lajos

A nemzetpolitikai államtitkár megjegyezte, hogy a diaszpóra esetén nehéz volt elkülöníteni a civil szervezeteket, a hétvégi magyar iskolákat és az egyházi életet, hiszen ezek párhuzamosan, egymást erősítve működnek.

Az alprogramokat tekintve a kultúra részesült a legnagyobb támogatásban, melyet a diaszpóra, az egyház, az ifjúsági- és cserkész közösségek, az oktatás, végül pedig a sport követett.

Nincs magyar nemzetpolitika magyar gyermekek és magyar fiatalok nélkül. A legfontosabb számunkra továbbra is az, hogy a gyerekeken és a fiatalokon keresztül valósítsuk meg a magyar nemzetpolitika programjait, s hogy azok középpontjába őket állítsuk”

– hangsúlyozta sajtótájékoztatója végén Potápi Árpád János.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.