2021. október 5., 12:42

Hetvenöt millió forint kerül a Felvidékre

1093 külhoni magyar szervezet nyert támogatást a Nemzeti Újrakezdés Program második szakaszában, köztük 205 a Felvidékről.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Újrakezdés Program II. - külhoni programok és rendezvények támogatása, valamint a testvértelepülési programok és együttműködések támogatására kiírt pályázat eredményeiről.

A magyar kormány Nemzeti Újrakezdés Programjának II. pályázati kiírása a magyarság összetartozása és szülőföldön való boldogulása szempontjából meghatározó tevékenységet folytató szervezetek programjainak és rendezvényeinek megvalósítását ösztönözte.

Hat alprogramban - kulturális, egyházi, sport, ifjúsági, cserkész- és közösségi, valamint diaszpóra magyarsága - hirdették meg a pályázati kiírást. A június 28-án meghirdetett program keretében 500 millió forint állt rendelkezésre a pályázatok támogatására.

A magyar kormány 2011 óta hirdet pályázatokat a külhoni magyar szervezetek számára működés, fejlesztés, eszközbeszerzés, rendezvények, programok támogatása céljából. A Nemzeti Újrakezdés Program második szakaszában külhoni magyar szervezet nyert támogatást – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón.

Az államtitkár elmondta: 1610 érvényes pályázatot sikerült befogadni elbírálásra, és az ezek közül pályázatok közül 1093 nyert támogatást, melyek régiók szerinti elosztását az alábbi táblázat tartalmazza:

Nemzetpolitikai Államtitkárság
Fotó:  Nemzetpolitikai Államtitkárság

A támogatási igény közel háromszorosa volt a rendelkezésre álló támogatási keretösszegnek.

A nyertesek listája megtalálható a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján.

Potápi Árpád János államtitkár kiemelte, hogy eddig is mindent megtettek a magyar identitás megőrzése, megerősítése, a szülőföldön maradás érdekében, és a jövőben is ezen kívánnak dolgozni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.