2022. november 24., 15:35
Frissítve: 13:08

Helyszíni beszámoló a kassai V4-csúcsról: Barátságos hangulat, fontos megállapodások

Csütörtökön délelőtt Kassán találkoztak a Visegrádi Négyek kormányfői. Az előzetes várakozásokkal ellentétben Orbán Viktor, Eduard Heger, Petr Fiala és Mateusz Morawiecki egy rendkívül diplomatikus, már-már barátságos hangulatú sajtótájékoztatón, számos kardinális témát érintve hangsúlyozták a V4-es együttműködés fontosságát.

V4, V4-csúcs, csúcstalálkozó, summit, Kassa
Médialapozó
Fotó: Fábián Gergely

A lényeg 4+1 pontban:

- A Visegrádi Négyek együttműködése él és virul.

- Szlovákia segítséget kért a szövetségtől. Ha orvosai tömegesen felmondanának, határmenti kórházakban a szomszédok segítenek az akut ellátásban.

- A magyar parlament a jövő év elején jóváhagyja a svéd-finn NATO-csatlakozást.

- Magyarország elkülönítette a pénzt, anyagilag is támogatják Ukrajnát, de a közös hitelfelvételt nem!

- A Visegrádi Négyek tagállamai MÉG NEM egyesültek!

Az elmaradt házelnöki, illetve a sikerrel zárult államfői V4-egyeztetés után végre az együttműködés legjelentősebb fóruma, a kormányfői csúcstalálkozó is megvalósult a soros szlovák elnökség szervezésében. Eduard Heger meghívását Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Orbán Viktor magyar kormányfő is elfogadta.

Az előzetesen meghirdetett tájékoztatás értelmében az orosz-ukrán háború, gazdasági recesszió, energetikai válság, az illegális bevándorlás és a függőben lévő svéd-finn NATO-csatlakozás képezte a találkozó legfontosabb témáit, ugyanakkor a csütörtöki tárgyalásoknak aktuálpolitikai színezetet adott a „sálbotrányként” elhíresült eset is. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor magyar kormányfő a vasárnapi magyar-görög focimeccset Nagy-Magyarországot ábrázoló sálban szurkolta végig, amiből, különösen Szlovákiában, komoly botrány kerekedett. Csütörtök délelőtt aztán egy ügyes gesztussal Orbánnak sikerült elsimítania az ügyet, miután Eduard Hegerrel közösen viselt szlovák címeres sálban fotózkodott.

Orbán Viktor, Eduard Heger, sál, V4 csúcs
Fotó:  facebook.com/orbanviktor

Eduard Heger

Házigazdaként a szlovák kormányfő nyitotta meg a sajtótájékoztatót. Eduard Heger elmondta, „mély, intenzív és konstruktív párbeszédet” folytattak a megjelent kormányfők, hiszen pontosan tudják, a V4-es együttműködés mennyire fontos a tagállamok számára. Gazdaságilag, családilag és idegenforgalmilag is ezer szállal kötődnek egymáshoz a V4-es országok.

Ez egy nagyon erős szövetség, szükségben ismerszik meg a barát és mi egymás barátai vagyunk, segítünk egymásnak.

Heger itt megköszönte a szlovák légtér védelmét, a Szlovákiának nyújtott energetikai segítséget és örömét fejezte ki, hogy az energetikai infrastruktúra sokat fejlődött az elmúlt időszakban a tagállamok között. Heger azt is elárulta, a kormányfők megegyeztek, ha a szlovák orvoshiány miatt veszélybe kerülne az akut ellátás, a határmenti kórházak kisegítik a szlovák intézményeket. Számokról nem esett szó, de a következő hetekben konkrét egyeztetésekre is sor kerül majd.

Mindnyájunkat érint az ukrajnai háború, amely Európa és a V4-ek biztonságát is nagyban veszélyezteti. Éppen ezekben az időkben van óriási szükség a szolidaritásra és az együttműködésre. Megegyeztünk abban, hogy Ukrajnának segítségre van szüksége. Szó esett az európai biztonsági keretekről is, szükség van a NATO megerősítésére. Ebben is egyetértettünk a kollégákkal, támogatjuk a svéd és finn NATO-csatlakozást.

- szögezte le Heger.

A szlovák kormányfő az utóbbi időben egyre erősödő déli migrációs nyomás kapcsán leszögezte, biztosítani kell a V4-ek külső határait az illegális bevándorlással szemben. Mindhárom tagország komoly segítséget ajánlott fel a magyar félnek, hogy a szerb-magyar határon meg tudják állítani az illegális migrációt. Mind anyagi, mind élőerőben segítenek majd.

Lesz következő találkozás, közösen fejlesztjük a jövőnket.”

– zárta Szlovákia miniszterelnöke.

V4, kormányfő, csúcstalálkozó, summit, Kassa, Eduard Heger, Mateusz Morawiecki
Fotó:  Fábián Gergely

Petr Fiala

A cseh kormányfő örömét fejezte ki, hogy a vitás kérdéseket sikerült tisztázni, a vita segít megelőzni a félreértéseket és erősíti a jövőbeni együttműködést - fogalmazott.

Megegyeztünk abban, Ukrajnának egyértelműen humanitárius, katonai és pénzügyi segítségre van szüksége. A segítség módjában akadtak nézeteltérések, de Ukrajna szuverenitása és függetlensége mindannyiunk számára fontos.”

„Folytatódnia kell a V4-es együttműködésnek. Kormányfői és miniszteri szinten is” – jelentette ki zárszavában Fiala.

Mateusz Morawiecki

A lengyel miniszterelnök sem felejtette el kiemelni beszéde elején, mennyire fontosnak tartja a Visegrádi Négyeket.

Hiába mondják sokan, mennyi mindenben különbözünk, nekünk arra kell gondolnunk, miben hasonlítunk, miben tudunk együttműködni”

– emelte ki.

Morawiecki hangsúlyos részt szentelt beszédében az orosz-ukrán háborúnak, hosszasan ecsetelve, milyen szenvedést kell kiállnia az ukrán népnek. Ezzel kapcsolatban azonban finom, de pontosan érthető bírálatot fogalmazott meg az Európai Bizottságról.

A V4-ek kinyitották szívüket az ukrajnai emberek elől, most kell felszólítanunk az Európai Bizottságot ugyanerre. Az EB-nek fel kell készülnie az ukrán menekülthullámra, nem csak reagálnia kell rá. Akkor már késő. Segítsen most a V4-ek országainak felkészülni az áradatra, biztosítson megfelelő anyagi forrásokat, hogy az Ukrajnával szomszédos országok kezelni tudják a közelgő válságot.”

- hangsúlyozta a lengyel kormányfő, hozzátéve, a V4-ek „közös nevezője”, hogy Ukrajnának meg kell őriznie területi egységét.

Morawiecki szerint a NATO keleti tagállamainál senki nem tudja jobban, milyen veszélyes lehet Oroszország. Magyarország rövid időn belül ratifikálja a svéd-finn NATO-csatlakozást – mondta el, külön megköszönve Orbánnak az együttműködést. A lengyel kormányfő zárásul szintén hangsúlyozta, mennyire konstruktív párbeszédet sikerült ma Kassán folytatniuk. A V4-ek országai mindig nyertek a közös fellépésén! – húzta alá végezetül.

V4, kormányfő, csúcstalálkozó, summit, Kassa, Orbán Viktor
Fotó:  Fábián Gergely

Orbán Viktor

Sok minden történt, mióta utoljára találkoztunk. Remek és lényegretörő megbeszéléséket folytattunk, köszönet a kollégáknak.”

- kezdte Orbán.

„A V4 egy harmincéves sikertörténet. Ez mit sem változott. Konkrét és nehéz témák kötnek bennünket össze. Együtt könnyebb ezekre a kihívásokra válaszolni” - hangsúlyozta a magyar kormányfő, kiemelve az illegális migrációt, a háborút, illetve a gazdasági válságot. Orbán a déli határt fenyegető menekültválság kapcsán elmondta, Magyarországnak két menekültválsággal is meg kell küzdeni, Európában ebben egyedülállók. Egymillió ukrán menekült keletről, negyedmillió illegális határátlépő a déli határokon, az Ukrajna felől érkező menekültáradat és a déli nyomás is biztosan nőni fog a közeljövőben, "jogos igény hát a V4-ek részéről, hogy az Unió segítsen kezelni ezt a kihívást" – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök.

 Magyarország tájékoztatta a V4-eket, hogy Szerbiával és Ausztriával közösen határvédelmi együttműködést hoztak tető alá, azzal a céllal, hogy az észak-macedón-szerb határra tolják át a védekezés vonalát. Orbán pozitív hozzáállást tapasztalt szlovák, cseh és lengyel kollégájától is, hamarosan e három ország is részt vehet majd a közös munkában.

A svéd és finn NATO-csatlakozás kapcsán Orbánt érdemes szó szerint idézni:

A kormány már döntött, erről a finn és svéd felet is értesítettük. Támogatjuk a két ország csatlakozását, a következő év elején a magyar parlament is napirendre tűzi a kérdést. Magyarország megadja a csatlakozáshoz szükséges támogatást!”

 

Újságírói kérdések:

Szlovák közmédia Orbán Viktorhoz:

Nem bánja, hogy felvette az ominózus sálat, megérte?

Megint érdemes idézni a kormányfőt:

Az angol ezt úgy fejezi ki, hogy take it easy.”

Majd a riporter ismételt kérdésére leszögezte: „nem érdemes keverni a politikát a futballal”.

Eduard Heger ugyanerre a kérdésre reagálva annyit mondott, az ügyet megbeszélték Orbán miniszterelnök úrral, „átadtam neki a sálamat” - jegyezte meg mosollyal az arcán a szlovák kormányfő.

A cseh sajtó Petr Fialához:

Beszéltek a magyar miniszterelnökkel az ukrajnai katonai segítségnyújtásról?

Fiala leszögezte, tisztáztak bizonyos félreértéseket, eltérő megítéléseket.

Nyitott párbeszédet folytattunk, nem titkolom, bizonyos dologban eltér a véleményünk, de a legtöbb kérdésben együtt tudunk működni. Így lesz ez a jövőben is!”

Magyarország nem akarja blokkolni Ukrajna anyagi támogatását, csak eltérő álláspontot képvisel a támogatás módjáról – jegyezte meg Fiala, amit a tolmácsot hallgató magyar miniszterelnök egy bólintással nyugtázott.

A magyar közmédia Orbán Viktorhoz

Hogy áll az Európai Bizottsággal folytatott vita?

Ebben a témában már mindent elmondtunk, amit el kellett. A magyar parlament elmondta, milyen EU-t szeretnénk. A háború elsöpörte az EU jövőjéről zajló vitát, de megértem az EP sértődöttségét, hiszen mi egy kevésbé erős EP-t képzelünk el, ez egy casus belli, nem véletlen, hogy egyetlen jó szót sem kapunk a Parlamenttől. Ezzel együtt kell élnünk.

- vélekedett a magyar miniszterelnök.

A tárgyalások során egy 17 pontból álló csomagban egyezett meg az Európai Bizottság és Magyarország. Budapest mind a 17 pontban eleget tett az EB kérésének, most azt várják, hogy a november 30-án esedékes bizottsági ülésen döntsenek. „Mi mindent teljesítettünk, amiben megegyeztünk! Immár van egy 18. feltétel is, azt is teljesítjük!”

Orbán, aki teljesen egyértelműen az újságírók érdeklődésének első számú tárgya volt, reagált a Magyarországra, illetve személyére vonatkozó, kollégáinak feltett kérdésekre is.

A katonai segítségnyújtás kapcsán leszögezte,

a "V4 most még négy szuverén állam közössége", senki nem vetette fel, hogy egyesüljön, így mindenki maga dönt a katonai segítségnyújtásról.

A stratégiai célokban maximális egyetértés van köztünk – hangsúlyozta Orbán, hiszen Magyarország is azt gondolja, hogy Oroszország nem jelenthet fenyegetés a biztonságunkra, ez az egyik cél. A NATO és Oroszország között egy területi integritását őrző Ukrajnára van szükség. Ez a második cél.

Az Ukrajnának nyújtott anyagi segítségről pedig kiderült,

Magyarország támogatja Ukrajna pénzügyi megsegítését, ez „helyes és szükséges”.

Orbán leszögezte, Magyarország vállalja a ráeső pénzügyi terhet, az erre szánt pénz már elkülönítették, oda fogják adni az ukránoknak. Ugyanakkor nem fognak semmiféle közös hitelfelvételt támogatni, mert a magyar kormány szerint nem jó irány az Európai Unió számára, ha eladósítja magát és a tagállamait – zárta a sajtótájékoztatót Orbán Viktor.

V4, V4-csúcs, csúcstalálkozó, summit, Kassa
+17 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.