2020. május 29., 13:36

Harsányi János születésének 100. évfordulóján emléktáblát avattak a Párbeszéd Háza falán

Harsányi János születésének 100. évfordulóján emléktáblát avattak a Párbeszéd Háza falán. A magyar jezsuiták a vészkorszakban Magyarország később világhírűvé vált fiának, valamint közel 200 üldözött sorstársának adtak itt menedéket.

Raile Jakab és Harsányi János
Fotó: Archívum
Raile Jakab és Harsányi János
A Mária utcai jezsuita rendház főnöke adott menedéket. Többször volt nyilas razzia, de házkutatás során nem találtak meg a nyilasok, pedig nem lett volna nehéz megtalálni engemet."

Így ír önéletrajzában Harsányi János közgazdász, aki zsidó származása miatt 1944-ben bujkálni kényszerült, és a pesti Jézus Szíve-templom pincéjében kapott menedéket. A jezsuiták ezekben a hónapokban közel kétszáz zsidót bújtattak itt, amiért a mentőakció fő mozgatója, Raile Jakab 1991-ben elnyerte a posztumusz Jad Vasem-díjat.

Most, Harsányi János születésének 100. évfordulóján, május 29-én a Harsányi János Tudásközpont és a hozzá kapcsolódó civil szervezetek képviselői emléktáblát helyeztek el a rend Párbeszéd Házának falán a VIII. kerületi Horánszky utca 22. szám alatt. Az alkotás azt a tényt örökíti meg, hogy a magyar jezsuiták a vészkorszakban a későbbi Nobel-díjas közgazdásznak, valamint közel 200 sorstársának adtak menedéket 1944 novembere és 1945 januárja között.

Az avatáson beszédet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviseletében Csallóközi Zoltán főtanácsos, Mészáros József, a Barankovics Alapítvány elnöke, Simon János, a Harsányi János Tudásközpont igazgatója, valamint Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Házának igazgatója.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.