2023. december 6., 13:13

Ha Szerbiának stabil vezetése lesz, hatékonyabban tud tárgyalni az EU-csatlakozásról - véli a politológus

Szerbiának stabil vezetésre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyabban tudjon az EU-csatlakozásról tárgyalni, és ebben nagy szerepe lehet a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) - közölte a Nézőpont Intézet vezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mráz Ágoston Sámuel arról beszélt, hogy

Szerbia nehéz geopolitikai helyzetben van: szeretnének az Európai Unióhoz tartozni, ugyanakkor szoros az Oroszországgal való kapcsolatuk, rendezetlen a koszovói helyzet és a migrációs válság is érinti őket, amelyek mind instabilitáshoz vezetnek, és a 2022-es választásokon nem tudott abszolút többséget szerezni Aleksandar Vucic pártja.

A szakértő úgy véli, a Szerb Haladó Párt az előrejelzések szerint most sem fogja elérni az abszolút többséget a december 17-i előrehozott választásokon, de a vele partnerségben lévő VMSZ lehet a "királycsináló" párt.

A Nézőpont Intézet vezetője ismertette,

a szerbiai nemzeti kisebbségi pártoknak az előnyük az, hogy nem kell semmilyen küszöböt átlépni ahhoz, hogy mandátumot szerezzenek.

A VMSZ-nek jelenleg öt képviselője van a törvényhozásban, de volt már három és hat is - részletezte, hozzátéve, sok múlik azon, hogy a vajdasági magyarok mennyire lesznek aktívak.

Az EU-csatlakozásról úgy vélekedett, az unió nem kínált "igazi csatlakozási tárgyalásokat" Szerbiának. Igazságtalannak nevezte, hogy "a brüsszeli bürokraták Ukrajnába szerettek bele Szerbia helyett". Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy a szerb EU-s tárgyalások előremozduljanak.

Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt: a vajdasági magyarok körében egyértelműen a VMSZ tudja hatékonyan képviselni a magyar érdekeket.

Magyar szempontból a szerbiai választások legfontosabb tétje az, hogy tudják-e folytatni azt a szövetséget, amely a VMSZ és a Szerb Haladó Párt között kialakult

- mondta.

Kitért arra is: Pásztor István, a nemrégiben elhunyt VMSZ-elnök érdeme volt, hogy felismerte, melyik az a politikai erő, amely képes az országot stabilan irányítani, és ezzel kialakított egy szoros együttműködést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.