Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról

2021. július 12., 20:35
ma7 | MTI

Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság (EB) között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

Fotó: pixabay.com

Közleményükben azt írták: a magyar helyreállítási terv elfogadásáról szóló tárgyalások közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény elfogadását követően az EB "abszurd követelésekkel állt elő". "Az ideológiailag vezérelt politikai támadások nyilvánvalóan lassítják a korábban, szakmai egyeztetések során kialakult terv elfogadását" - fogalmaztak, kiemelve, hogy ez ellentétes a magyar emberek érdekeivel.
A Miniszterelnökség felháborítónak nevezte, hogy a magyar baloldali európai parlamenti (EP-) képviselők "a tárgyalások befagyasztásáért, a magyar terv elgáncsolásáért lobbiznak Brüsszelben".

Rámutattak: bíznak benne, hogy a magyar gazdaság újraindítását és versenyképességét támogató tervet szakmai és nem politikai alapon értékelik, a kérdés pedig független marad attól, hogy Brüsszel ragaszkodik az LMBTQ-aktivisták és -szervezetek beengedéséhez az óvodákba és iskolákba.

A tárca felidézte, hogy a magyar fél a terv május 11-i benyújtását követően is "konstruktív párbeszédet" folytatott a bizottsággal. A közlemény megfogalmazása szerint az nem igaz, hogy bármi gond lenne a magyar tervekkel. "Semmilyen valós ok nincs arra, hogy a magyar helyreállítási tervet az EU bármely szervezete elutasítsa" - tették hozzá.

"A bizottság hirtelen előhúzott új elvárásait megválaszoltuk. Magyarország már minden feltételt teljesített, amelyet az uniós RRF rendelet alapján a tagállamoknak teljesíteniük kell" - rögzítette a Miniszterelnökség, az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközre (RRF) utalva. Mint közölték, a bizottsággal hónapokig tartó egyeztetések során kialakított magyar terv megfelelően kezeli az országspecifikus ajánlásokat. "Folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a magyar helyreállítási terv elfogadásáról, várjuk az Európai Bizottság döntését" - zárták közleményüket.

Kövesse facebook oldalunkat is!