2023. április 30., 16:02
Frissítve: 2023. ápr. 30. 18:15

Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen - VIDEÓVAL

Délután 16 órakor a szentatya a 30 éve alapított Pázmány-egyetemre látogatott el, ahol az egyetemi és a kulturális élet képviselőivel, valamint a hallgatókkal találkozott.

Pápalátogatás, Pázmány-egyetem
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem meglátogatása szimbolikus jelentőségű, és azt mutatja, a pápa keresi a hit és a tudomány közötti párbeszédet egy sokkal igazságosabb és sokkal békésebb jövő kiépítése érdekében.

Az egyetem információs technológiai és bionikai karán tett látogatása során a pápa említést tett arról, hogy ez magyarországi látogatásának utolsó találkozója és hálás szívvel idézi fel „a Duna folyót, amely összeköti és egyesíti ezt az országot sok más országokkal, nemcsak földrajzi, hanem történelmi értelemben is.” 

Ferenc pápa: a kultúra elvezet önmagunk megismeréséhez

A kultúra bizonyos értelemben olyan, mint egy nagy folyó: átfolyik az élet és a történelem különböző területein, összeköti azokat és lehetővé teszi, hogy az ember eligazodjon a világban,

magához öleljen távoli országokat és vidékeket, csillapítja az elme szomját, öntözi a lelket és gyarapítja a társadalmat, mondta a Szentatya.

Ferenc pápa a Pázmány-egyetemen
Ferenc pápa áldást oszt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem információs technológiai és bionikai karán
Fotó:  MTI/Kovács Tamás

Az egyetemen tartott beszédében a Szentatya azt a kérdést is feltette, hogy maradhat-e az élet élet, aminek a felvetése szerinte ezen a helyen helyénvaló. "...gondoljunk csak az ökológiai válságra, melynek során a természet egyszerűen csak reagál arra az eszközszerű bánásmódra, ahogyan kezeljük” - mondta. 

Beszéde további részében önismeretre, határaink felismerésére és ebből fakadóan önhittségünk megfékezésére szólított fel Ferenc pápa,

aki hallgatóságára a delphoi jósda híres szavait bízta búcsúzóul: "Ismerd meg önmagad!".

Az önismeret azt jelenti - mondta, hogy "fel kell ismernünk a határainkat, és ebből következően meg kell fékeznünk az önelégültségben gyökerező önhittségünket". Az ember azáltal, hogy teremtményként ismeri fel magát, alkotóvá válik a világban, ahelyett, hogy azt uralná - tette hozzá.

Ferenc pápa úgy fogalmazott:

Miközben a technokrata gondolkodás a határokat nem ismerő haladást hajszolja, az ember valójában törékeny, és gyakran épp a határain érti meg, hogy Istentől függ, és hogy össze van kapcsolva másokkal és a teremtéssel."

A pápa egyetem információs technológiai és bionikai karán tett látogatása alább követhető figyelemmel:

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.