magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2020. május 21., 20:01

Ezerrel dolgozik önmaga felszámolásán a Jobbik, most éppen saját alelnökük ellen vonulnak hadba

Az egykor magát a Fidesz váltópártjaként meghatározó, valóban második erővé előlépett Jobbik Magyarországért Mozgalom a néppárti fordulat elpuskázása óta folyamatos lejtmenetben van. Jakab Péter gyengén induló, majd erős visszaesést mutató elnöksége csak tovább fokozta a szenvedést.

Jakab Péter
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Mióta Jakab Péter január végén átvette az elnökséget Sneider Tamástól, csak tovább fokozódott a Vona Gábor influencerkedésével indult erózió. Ezen nem segített az sem, hogy Jakab jóelőre kijelölte az ellenséget, azokat, akikkel megválasztása után nem kíván együttműködni.

Erőfeszítéseit siker koronázta. "Uralkodása" óta két parlamenti és négy önkormányzati képviselő távozott a pártból, továbbá vagy féltucat alapszervezet is feloszlatta magát. Most éppen egy újabb képviselő visszahívása és a párt által jelölt parlamenti alelnök leváltása van napirenden.

A rossz gombnyomás átka

Varga-Damm Andrea képviselőnek a hivatalos indoklás szerint azért kell távoznia, mert a frakció "véletlenül" megszavazta a kormánypártok egyik előterjesztését, amely egy Magyarországot érő kibertámadás esetén biztosítaná, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat hozzáférjen az önkormányzatok "elektronikus hírközlési hálózatainak" tartalmához. Az elnökség szerint a képviselő is tehet arról, hogy társai véletlenül az igen gombot nyomták meg, így Varga-Damm fejét, illetve frakcióból való kizárását követelik. Ez, a párt belső szabályzatai alapján, a mandátuma elvesztését is jelentené, bár erre a korábbi távozók is magasról tettek.

Varga-Damm csütörtökön este közölte, nem hajlandó sem mandátumáról, sem párttagságáról lemondani. Szerinte ő a Jobbik értékeihez mindig hű maradt, a pártot pedig elvei és értékei határozzák meg, nem a vezetősége.

A képviselő asszony nem kis szerénytelenségről tanúbizonyságot téve közölte, magát a párt négy legnépszerűbb képviselője között tartja számon.

Kiváló alelnök volt, kár érte

Sneider Tamás, a párt korábbi elnöke éppen Jakabnak adta át a stafétabotot az év elején, s most kénytelen végignézni, ahogy kigolyózzák őt utolsó pozíciójából is, a parlament alelnöki székéből. A Jobbik elnöksége ugyanis néhány napja bejelentette, visszahívnák Sneidert a pozícióból, helyére az egykori EP-képviselőt Balczó Zoltánz szánnák. Ráadásul, gyakorlatilag példátlan módon, a bizottsági elnöki posztjait is újraosztaná. Sneider szerdán az Azonnalinak azt nyilatkozta, nem fog lemondani önként az alelnöki székről, pláne úgy nem, hogy néhány nappal korábban agyba-főbe dícsérte őt saját frakciója. A lap szerint, ha mindenáron le akarják váltani, ki kell zárni őt a frakcióból, illetve Kövér László házelnök intézkedhet az ügyben. Ezt, ismerve Jakab Péter és Kövér László viszonyát, finoman fogalmazva sem tartjuk valószínűnek, hogy stílszerűek legyünk, Adolf Hitler jobb esélyekkel indult volna a nürnbergi törvényszék előtt, mint Jakab a házelnök előtt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottságát a Nézőpont Intézet május elején 8%-ra mérte. A párt néhány nappal ezelőtt logót váltott, az egykor magyar kettőskeresztet ábrázoló logójukat (lásd Varga-Damm posztjában, nyilván nem véletlenül) egy kétségkívül modernebb, leginkább egy hashtag-jelre emlékeztető valamire cserélték. Az új logó mellé új szlogen is járt: "A nép pártján" helyett ezentúl a "Magyar néppárt" szöveg szerepel majd a párt plakátjain.

Az írás egy korábbi verziójában Varga-Damm Andrea mint a Jobbik parlamenti frakciójának vezetője szerepelt, holott ezt a pozíciót a párt elnöke, Jakab Péter tölti be. Varga-Damm a Költségvetési és az Igazságügyi bizottság tagja, a Honvédelmi és Rendészeti bizottság alelnöke. A hibáért elnézést kérünk!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.