2020. május 2., 18:03

Európai polgári kezdeményezések a koronavírus árnyékában

Igen érdekes tanulmányt publikált a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európa Stratégia Kutatóintézete. A tanulmány szerzője, Tárnok Balázs jogász, kisebbségi jogi szakértő azt vizsgálja, hogy a koronavírus-járvány milyen hatással lehet az európai polgári kezdeményezésekre.

nemzeti régiók
Fotó: Székely Nemzeti Tanács

A szerző két, a magyarság számára is fontos polgári kezdeményezés kapcsán vizsgálja meg a kérdést. 

A nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezés

Az igen hányattatott sorsú, hivatalosan a "kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért" címet viselő kezdeményezést még 2013-ban dobta vissza az Európai Bizottság hatásköri okokra hivatkozva. A kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács közel hatévnyi pereskedés után végül elérte, hogy 2019 májusában megkezdődhessen az aláírásgyűjtést. A járványhelyzet miatt azonban a hajrára gyakorlatilag megszűnt a papíralapú aláírásgyűjtés, ami óriási érvágást jelent. 

A szakember szerint három különböző érvelés mentén is megállja a helyét a kérés, hogy a Bizottság tolja ki a május hetedikével lejáró aláírásgyűjtési határidőt.

a) A polgári kezdeményezések célkitűzéseinek érvényesülése:

Mivel számos EU-s polgár számára még ma sem elérhető az internet, így papíralapú aláírásgyűjtés híján ezen uniós polgárok nem tudják kifejezni akaratukat a kérdésben.

b) Vis maior helyzet:

A jogász szerint bár az uniós jog nem definiálja kellőképpen a vis maior fogalmát, 

az uniós bírósági esetjog alapján ez olyan rendkívüli és előreláthatatlan, az arra hivatkozón kívül álló körülményekre vonatkozik, amelyek következményeit a legnagyobb gondosság mellett sem lehet elkerülni, jelentését pedig mindig arra a jogi háttérre tekintettel kell meghatározni, amelyben az joghatással jár.

Tárnok Balázs szerint a fenti kitétel érvényes jelen esetben is.

c) Korábbi precedensek:

Nem ez lenne az első eset, hogy a Bizottság saját hatáskörén belül elrendeli egy-egy ilyen aláírásgyűjtés határidejének kitolását. Korábban például online gyűjtés során felmerült technikai problémák miatt került erre sor.

Bár Tárnok mindenképpen megalapozottnak véli a szervezők elhalasztásra vonatkozó kérését, számos kérdés vár még megválaszolásra. Nem tudni például, hogy az illetékes Uniós szerv vajon egyedi elbírálás, vagy kollektíven alkalmazható megoldás mentén képzeli-e el a szituáció kezelését. Nem a fenti az egyetlen polgári kezdeményezés, amelynek május elejével jár le a határideje, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy két másik kezdeményezés aláírásgyűjtő szakasza anélkül ért véget április elején, hogy azokat akár egy nappal is meghosszabbították volna.

Mi is az a polgári kezdeményezés? A szerző szavai szerint: a polgári kezdeményezésről szóló rendelet értelmében ez a lehetőség az Unió részvételi demokráciájának azon eszköze – a polgároknak a demokratikus és politikai életében való részvétele révén – , amellyel az hozzájárul az Unió demokratikus működésének javításához. 
Minority SafePack

Talán olvasóink is emlékeznek az első felvonásával 2018 áprilisában sikeresen lezárult Minority SafePack polgári kezdeményezésre. A javaslat csak idén januárban került benyújtásra az Európai Bizottság elé, majd  egy hónapra rá kezdeményezés mögött álló Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) szakértői által kidolgozott jogszabály-javaslatok bemutatására is sor került.

A hatályos jogszabályok értelmében az Európai Parlamentnek három hónapja lenne rá, hogy előbb nyilvános, majd plenáris meghallgatáson tárgyaljon a kezdeményezésről, illetve a Bizottságnak is nyilatkoznia kell jogi és politikai "következtetéseiről". Az EB ezt a közleményt a benyújtástól számított hat hónapon belül lenne köteles közzétenni.

A fenti forgatókönyv a járvány miatt már szinte biztosan nem érvényesül. Sem a márciusi nyilvános, sem az április 22-re időzített plenáris ülsére nem került sor. Tárnok azt írja, nem kizárt, hogy a nyilvános parlamenti vitára csak valamikor ősszel kerül majd.

A rendkívüli helyzet a kezdeményezéssel kapcsolatos bizottsági közlemény közzétételét is érinti.

A szakértő szerint: "a rendelet két konjunktív feltételt határoz meg a közlemény közzétételét illetően, amelyek jelen esetben ellentmondhatnak egymásnak. Az első feltétel értelmében ugyanis a Bizottságnak 2020. július 10-ig közzé kellene tennie a javaslat érdeméről szóló közleményét. (...) Reális esély mutatkozik arra, hogy eddig az időpontig nem kerül sor a kezdeményezés európai parlamenti nyilvános vitájára, amely viszont kizárja a második feltétel teljesülését. Amennyiben viszont a nyilvános meghallgatásra később, akár az ősz folyamán kerül sor, és azt a Bizottság bevárja, az az első feltétel teljesülését hiúsítja meg."

A csúszás azonban nem feltétlenül okoz problémát, véli Tárnok, hiszen mint írja, "a FUEN a kezdeményezés függőben tartásának másfél éves időszaka alatt rendkívül hasznos lobbitevékenységet végzett az európai politikai szereplőknél és tagállami kormányoknál". Az eljárás meghosszabbítása tehát újabb lehetőséget biztosítana a lobbitevékenység folytatására. Más kérdés ugyanakkor, hogy ezzel távolabbra kerül a megoldás, amely rendezné az európai kisebbségeket érintő problémákat.

A teljes tanulmányt ITT olvashatják el, a nemzeti régiókért indjtott kezdeményezést pedig ITT írhatják alá!
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.