2020. december 10., 16:13

Eredményt hirdettek a Várak és erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói című Kárpát-medencei rajzpályázaton

A pályázattal a Kárpát-medencei gyermekeket kívántuk megszólítani. A „Várak és erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói” című rajzpályázat legfontosabb célja, a magyarság nemzeti és vallási őrhelyeit, értékes örökségünket a feledéstől megóvni - tájékoztatott a rajzpályázat védnöke, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa, Petneházy Attila.

Petneházy Attila
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A Kárpát-medencében barangolva, lépten nyomon találkozhatunk magyar várakkal, erődítményekkel.

Minden gyermeknek a szívében él egy vár, és talán azoknak a felnőtteknek a lelkében is, akik megőrizték gyermeki látásmódjukat és lelkesedésüket.

Antoine de Saint Exupéry így fogalmazna: „Mert előbb minden felnőtt gyerek volt. De csak kevesen emlékeznek rá.”

Nagy örömünkre szolgál, hogy a rajzpályázat ilyen sok általános iskolás tanulót ösztönzött alkotásra. Felhívásunkra válaszul 1300 magyarországi és Kárpát-medencei általános iskolás küldte el pályaművét. A világ távolabbi részein élő magyar gyermekektől, Argentínából, az Egyesült Államokból, Angliából, Lengyelországból, még Törökországból is érkeztek alkotások.

A rajzokat háromtagú zsűri értékelte, Rátkai Erzsébet, Jászai Mari-díjas jelmez-és díszlettervező iparművész, Potyók Tamás, Holló László díjas festőművész, és a zsűri elnöke a Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett Jankovics Marcell.

Művész úr személye bizonyára nem ismeretlen a gyermekek körében sem. Elmondásuk szerint minden beküldött gyermekrajz értékesnek bizonyult, mindegyiken találtak egyedi látásmódot tükröző megoldást. A beérkezett rajzok közül végül tizenkét díjazott és tizenöt különdíjazott alkotás került kiválasztásra, közöttük felvidéki gyermekek alkotásai.

Zigo Boglárkának a Komáromszentpéteri Kossányi József Alapiskola diákjának és Jánošík Benedeknek, a Palásthy Pál Egyházi Alapiskola diákjának, a rajzpályázat felvidéki díjazottjainak az Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében szeretném megköszönni az értékes alkotásokat és szeretettel gratulálok a szép eredményhez.

A pályázó gyermekeknek, szüleiknek és a felkészítő tanároknak szeretném megköszönni, hogy hozzájárultak a pályázat eredményességéhez. A rajzokat szemlélve elhihetjük, hogy váraink nem maradnak őrizetlenül.

A pályázatra beérkezett legjobb rajzok a Rákóczi Szövetség jövő évi naptárát díszítik,

továbbá egy kiadványt is szeretnénk megjelentetni, amely a Kárpát-medencei várakat a gyermekrajzokon keresztül mutatja be.

A járványhelyzet elmúltával, a rajzpályázat legjobb rajzai – közöttük a díjazott alkotások – Budapesten kiállítás keretében kerülnek bemutatásra és a díjátadóra a kiállítás megnyitóján kerül sor - írja Petneházy Attila, miniszteri biztos úr.

A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Rákóczi Szövetség együttműködésében valósult meg. A díjazottak teljes névsora és a pályázatra beérkezett rajzok galériája a Rákóczi Szövetség honlapján tekinthető meg.

Jánošík Benedek rajza
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.