EP-vita: Megvonnák az uniós forrásokat Magyarországtól

2020. május 14., 10:11
ma7

Az EP zöld frakciója kezdeményezte, hogy ismét napirendre vegyék a magyar koronavírus-törvényt és a jogállamiság helyzetét a májusi plenáris ülésen. 

európai parlamenti választások
Fotó: TASR

A felszólaló baloldali, zöldpárti EP-képviselők közül többen azt kérték, hogy az EU függessze fel a Magyarországnak szánt uniós támogatásokat.

A magyar koronavírus-törvény rendelkezéseit a magyar politika kontextusában kell értelmezni - hívta fel a figyelmet Věra Jourová európai értékekért és jogérvényesülésért felelős biztos.

Jourová kifejtette, hogy az Európai Bizottság még nem indít kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, de nagyon alaposan ellenőrzik a jogállamiság helyzetét.

A koronavírus-törvénnyel kapcsolatban a legnagyobb aggodalmuk az, hogy nem konkrét időszakra szól.

Emellett Jourová arról is beszélt, hogy a 2021-27-es keretköltségvetési időszakról szóló tárgyalásoknál még mindig napirenden van az uniós támogatások felfüggesztésének lehetősége abban az esetben, ha egy tagállam súlyosan és rendszerszinten megsérti a jogállamiság és a demokrácia elveit. Ez az eszköz nem vesztheti el a súlyát - jelentette ki.

Üres ideológiai viták helyet azzal kellene foglalkozni, ami ténylegesen érinti és érdekli az embereket”

– jelentette ki Deli Andor fideszes EP-képviselő a vitán. A politikus szerinti a jogállamiság megcsúfolása a magyar vita, amelyen Varga Judit és az EP-képviselők többsége nem tudott személyesen részt venni.

Az ügy a koncepciós perek hangulatát idézi a képviselő szerint.

A vitán Varga Judit igazságügyi tárcavezető szeretett volna felszólalni, hogy elmondhassa a magyar kormány álláspontját. Az EP elnöke, David Sassoli azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a plenáris vitában csak állam- és kormányfők kaphatnak szót (miniszter vagy államtitkár csak az EU Tanácsának soros elnökségének képviseletében vehet részt a vitában). 

Orbán Viktor Sassolinak írt levelében azzal indokolta a távolmaradását, hogy a járvány elleni védekezés lefoglalja az idejét. 

A csütörtöki vita után határozatról nem szavaznak az EP-képviselők, mert a Néppárt és liberális-centrista Európa Megújul frakciók nem támogatták a kezdeményezést.

Kövesse facebook oldalunkat is!