2021. november 12., 17:09

Elutasították a Marianum visszaszolgáltatását

Romániában az egykor magyar szervezetek által alapított és birtokolt, de a kommunizmus idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatása szinte teljesen reménytelen ügy.

Romániában már csak így megy
Fotó: Háromszék
Az eltulajdonított épületegyüttes
Ennek bizonyítéka a román legfelsőbb bíróság legfrissebb jogerős elutasító döntése az egykori kolozsvári Marianum katolikus leánynevelő intézet épületeinek a visszaszolgáltatásáról.

A szerdán kimondott ítélet kivonatát csütörtökön tették közzé a legfelsőbb bíróság honlapján. A bíróság megalapozatlannak találta és elutasította a kolozsvári Szent Mihály római katolikus plébániának az elsőfokú hasonló ítélet ellen benyújtott fellebbezését. A legfelsőbb bíróság azt is elutasította, hogy a plébánia alkotmányossági kifogása alapján az alkotmánybírósághoz forduljon az ügyben.

A római katolikus egyház által alapított kolozsvári leánynevelő intézet központi épülete 1910–11-ben épült, Majláth Gusztáv Károly püspök szentelte fel 1911. december 10-én.  A Marianumot a világháború alatt és az impériumváltás után is bővítette az egyház, így az erdélyi magyar közösség egyik legfontosabb iskolájává vált. Az 1948-as államosítás előtt az épületegyüttesben elemi és polgári leányiskola, kereskedelmi iskola, leánygimnázium, tanítóképző, tanárképző intézet és zeneiskola is működött.

A Marianum épületeibe az államosítás után a magyar tannyelvű Bolyai Egyetem költözött be, majd az önálló magyar egyetem 1959-es beolvasztása után ezeket a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) használta. Jelenleg a BBTE Bölcsészettudományi Kara működik az épületegyüttesben.

A rendszerváltás után Románia törvényben vállalta, hogy visszaszolgáltatja a kommunista diktatúra idején államosított egyházi javakat. A bukaresti restitúciós bizottság azonban 2017 augusztusában elutasította a Marianum visszaszolgáltatási kérését. A határozatot az egyház megtámadta a bíróságon, ám keresetét az első fokon eljáró Gyulafehérvári Táblabíróság 2018 májusában elutasította. A legfelsőbb bíróság szerdán a 2018-as ítélet elleni fellebbezést utasította el.

A plébánia korábbi közleménye szerint valódi jogállamban nem fordulhatna elő, hogy az igazságszolgáltatás célja a kommunista diktatúra államosításainak megerősítése és megőrzése legyen.

Az ilyen intézkedés egyszerre ellentétes a jogállam és a vallásszabadság elveivel és sérti meg a kisebbségi jogokat”

– vélekedett a visszaszolgáltatást elutasító 2018-as ítéletről a kolozsvári Szent Mihály-plébánia.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!