2022. április 4., 09:33

Eltűnt egy barlangi búvár a Kossuth-barlangban

2022, április 3-án, vasárnap délután eltűnt egy barlangi búvár a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban – közölte Facebook oldalán a Magyar Barlangi Mentőszolgálat. 

barlangi búvár, mentés
Az eltűnt búvár keresése jelenleg is tart
Fotó: A Magyar Barlangi Mentőszolgálat Facebook oldala

A feltáró merülés során egy búvár tervezett merülése után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához. Az eltűnt búvárt biztosító merülőtársai az ismert járatokban nem találták meg.

A mentésben jelenleg 50 fő vesz részt - a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mellett, a Barlangi Mentők Észak-Magyarországi Egyesületének, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat, és a Speleo Rožnava (SK) barlangi mentői, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a Katasztrófavédelem, a Pest-Megyei Kutató-Mentőszolgálat munkatársai, a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat, az Amphora Búvár Klub és számos magasan képzett, barlangi körülmények között végrehajtott merülésben tapasztalt mentőbúvár és segítő vesz részt.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette. E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvár Klub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, ami ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

A vasárnapi feltáró merülés során a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok.

Az eltűnt búvár keresése jelenleg is tart. A mentést nehezíti az, hogy a barlang ezen része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

A legutóbbi, hajnalban véget ért másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, -40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közti tájékozódást segítő vezetőkötél teljesen beágyazódott az agyagba.

Jelenleg előkészületek zajlanak, a mentő búvárok és a barlangi mentők a további kutató merülésekre készülnek. A délelőtti órákban újabb mentőerők érkeznek a barlanghoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.