2020. július 3., 19:06

Elkészült a szakhatósági jelentés a Hableány tragédiájáról. Már csak a legfontosabb kérdés maradt nyitva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete csütörtökön hozta nyilvánosságra azt a 17 oldalas, egyelőre "időközi jelentésként" kezelt dokumentumot, amely az egész Magyarországot megrázó tragédia eddig nem ismert részleteire világít rá. Az alábbiakban összefoglaljuk az anyag legfontosabb tanulságait.

Az egyik áldozat hozzátartozója rója le kegyeletét a tragédia első évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. A háttérben a Margit híd pillérei.
Fotó: TASR/AP

2019. május 29-én Budapesten, a Duna 1649-ik folyamkilométerénél súlyos hajóbaleset történt, melyben 27 személy (köztük 2 magyar és 25 dél-koreai állampolgár) elhunyt, egy személy eltűnt, heten pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedtek. A Hableány sétahajó tragédiája hetekig szerepelt a címlapokon, a baleset első évfordulóján a magyar és dél-koreai kormány a legmagasabb szinteken képviseltette magát a baleset helyszínén szervezett megemlékezésen.

Közlekedésbiztonsági Szervezet a lehető legmagasabb, "nagyon súlyos víziközlekedési baleset" kategóriájába sorolta a szerencsétlenséget, amelyben az alig 27 méter hosszú, hetvenéves sétahajót, a Hableányt felfordította, majd maga alá gyűrte a közel 135 méter hosszú Viking Sygin személyhajó.

A szakhatóság jelentése így foglalta össze a szerencsétlenséget:

"A Hableány termes személyhajó városnéző sétautat végzett Budapest területén. Amikor hegymenetben (azaz a folyás irányával szemben, észak felé - a szerk. megj.) haladva a Margit híd alá ért, a szintén hegymenetben haladó Viking Sigyn kabinos személyhajó hátulról utolérte, és a két hajó összeütközött. Az ütközés következtében a Hableány termes személyhajó elsüllyedt, utasainak egy része a vízbe esett, többen a hajó belsejében rekedtek. A Hableány termes személyhajón tartózkodó utasok közül 7 személy túlélte a balesetet, a kétfős személyzet és 25 utas életét vesztette, 1 fő utas eltűnt."
A részletek

A Hableány fedélzetén a baleset idején 33 utas, mindnyájan Dél-Koreából, illetve a kétfős magyar személyzet tartózkodott. A városnéző sétahajó a folyásirány szerint haladva a Lánchíd magasságában fordult vissza észak felé, hogy a Jászai Mari tér mellett, a Margit híd közelében kikössön. Körülbelül ebben az időben indult el a Viking Sigyn is "felfelé", az MTA épülete mellől, a folyó pesti oldaláról. Miután a Viking csökkentett sebességgel haladt (alig 2 km/h-val), a Hableány folyásirány szerint balról simán megelőzte a nálánál jóval nagyobb hajót. 

hajó 1
Fotó:  ITM KSZ

A hét kilométeres óránkénti sebességgel haladó Hableány lehagyta a Vikinget, amely a Parlament magasságában gyorsított fel, és felvette azt az irányt, amely a Margit híd "meghajózásához" szükséges. A Hableány, ahogy a fenti ábrán is látható, mindeközben lassan a folyó pesti partja felé, balra húzódott. A két hajó útvonala kilenc óra körül keresztezte egymást, a Hableány átkerült a Viking jobb oldalára. 

A Magit hídhoz közeledbe utóbbi sebessége elérte a 12 kilométer/órát, ezzel utolérte a Hableányt is, így a két hajó szinte egyszerre ért be a híd "hegymenő" forgalom számára kijelölt nyílásába, amelynek hajózható szélessége közel hatvan méter, a két hajóé összesen 15,53 méter. Mindezek ellenére 21:05-kor a két hajó a híd alatt összeütközött!

hajó 2
Fotó:  ITM KSZ

 Az ütközést követően a Viking előbb keresztbe fordította, majd oldalára döntötte a nála jóval kisebb hajót, ami körülbelül hét másodperc alatt elsüllyedt. Azok a szerencsések, akik a fedélzeten voltak a baleset pillanatában a vízbe estek, akik azonban az utastérből figyelték a dunai panorámát, sajnos a hajótestben rekedtek. A Viking az előírások értelmében nem maradhatott a hídpillérek között, így feljebbhajózott, majd a személyzete megkezdte az elsüllyedt Hableány utasainak mentését. 21:09-kor jelentették az esetet, a mentés során 14 személyt sikerült kiemelni a Dunából, hetet még életben találtak. 

Egészen megdöbbentő olvasni a két hajót ért szerkezeti sérülések közti óriási különbséget.

A jelentésben az áll: "a termes személyhajó szerkezeti és külhéj sérüléseket egyaránt szenvedett. A baleset során, a hajótest a 31. borda vonalában deformálódott, szögben megtört. Belülről a bordázat felszakadt, elhasadt, a csavartengely szintén ívben meghajolt. A hajó fenekén a külhéjat a Viking Sigyn kabinos személyhajó orra keresztirányban teljes szélességben benyomta. A hajófenék bal oldalán több helyen is lékek keletkeztek. A fedélzeti felépítmény, a felső korlátok illetve a kormányállás is jelentősen megsérült, deformálódott." 

A Viking Sigyn "szerkezeti kárt nem szenvedett, a hajó orrán kisebb karcolások, festékleverődés keletkezett."

A jelentésből, amelyet EZEN a linken érhetnek el, az is kiderül, a baleset során sem környezeti szennyeződés nem keletkezett, sem a Margit hídban nem esett kár.

Mi van még?

A vizsgálat teljes egészében egyelőre nem zárult le. Azt írják, folytatódik a balesethez kapcsolódó bizonyítékok és információk gyűjtése, elemzése. Szükség szerint további meghallgatásokra is sor kerül majd, és, ha kell, újabb bizonyítékokat gyűjtenek. A már rendelkezésre álló információk alapján a vizsgálóbizottság szakmai vizsgálata több területre összpontosít: "kiemelten tanulmányozza a jogi, szabályozási környezetet, azok megfelelőségét, a rádiókommunikációs tevékenységet, a vészhelyzet kezelését és a mentési tevékenységet, az eseményben érintett hajók kialakítását, műszaki sajátosságait, navigációs eszközeit, a baleset helyszínének általános forgalmi jellemzőit, a két érintett hajó személyzetének tevékenységét, a balesetben érintett hajók üzemeltetőinek szervezeti rendszerét, belső eljárásaik és szervezeti-biztonsági „kultúrájuk” jellemzőit.

Az, hogy kiderüljön, tulajdonképpen ki(k) is felelős(ek) a Hableány tragédiájáért, még várat magára. A Viking Sigyn kapitányának pere idén ősszel veszi kezdetét Budapesten.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.