2021. július 14., 07:33

Egy vérből vagyunk - jótékonysági futás 2021

A koronavírus három hulláma mindannyiunk életét megváltoztatta. Sokan kerültek nagyon nehéz helyzetbe, sokan éltek át fájdalmakat. Mindannyian más emberek lettünk. Egy biztos: az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás az a rendezvény, amelyhez bárki tud valamilyen formában csatlakozni, ha dobog a szíve, ha van két lába és ha észrevette, hogy rajta kívül mások is élnek a világon. 

futás
Fotó: FB

Az elmúlt öt évben már több mint 5000 kilométeren át tartó jótékonysági futásokat szerveztünk, ezzel

több tízmillió forint  értékben sikerült erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és hazai gyermekotthonokon vagy nehéz sorsú gyermekeknek otthont adó intézményeken segíteni.

A 2015 óta minden évben megrendezett jótékonysági futást – hasonlóan a korábbi évekhez – egy országos véradó kampány is kíséri. Ennek szimbolikus üzenete van, hiszen egy vérből vagyunk nemcsak a határon túli magyarokkal, hanem mindenkivel, akin segíteni tudunk. Aki vért ad, az szintén adakozik, abból ad, ami a legdrágább!

A járvány utáni időszakában pedig különösen fontos, hogy legyenek véradók; idén nemcsak a nyári időszak alatt hagyományosan kevesebb véradót kell pótolni, hanem a koronavírus miatti kiesést is. Az emberi vér csak emberi vérrel pótolható.

A folyamatos és biztonságos vérellátás érdekében országosan naponta 1600-1800 véradóra van szükség.

Az idei célba érkezés az erdélyi Mezőségen található magyarfülpösi Szórványkollégium, amelyet 20 évvel ezelőtt Ady István református lelkész alapított.  Ide olyan gyermekek kerültek, akik korábban nem tanulhattak anyanyelvükön és mellette élet-halál harcot kellett megvívniuk a mindennapi betevőfalat megszerzéséért, naponta szembe kellett nézniük az otthoni erőszakkal, alkoholizmussal.  

Ők sajnos csak hétköznap lehetnek az otthon lakói, hétvégére haza kell menniük, ezért csütörtökön már könnyes a szemük, ha arra gondolnak, másnap már „otthon” lesznek. Nem ritka, hogy egész hétvégén nem esznek semmit, és legtöbbjük fűtetlen helyiségben a betonpadlón alszik, nincs áram és víz sem az otthonukban.

A Szórványkollégiumban jelenleg 49 magyar gyermek talált átmeneti menedékre, értük, hozzájuk futunk el.

A gyermekek számára a jótékonysági esemény célba érkezését követő öt napon át az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány egy sporttábort szervez, felejthetetlen élményeket szeretnénk adni nekik.

Az esemény felkért ultrafutók teljesítik, hozzájuk lehet minden nap több ponton is csatlakozni.

Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Az esemény védnöke Matusovits Andrea OVSZ-főigazgató mellett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki futóként csatlakozik a rajthoz és a célba érkezéshez is. Az esemény önkéntes főszervezője Gui Angéla.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.