2021. november 10., 18:53

Egy szakértő szerint Románia a saját külpolitikai tekintélyét rombolja a vesztes pereivel

Románia a saját külpolitikai tekintélyét rombolja, amikor az európai polgári kezdeményezésekkel szemben pereskedik, és rendre elveszíti ezeket a pereket - jelentette ki egy szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Izsák Balázs, a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés bizottságának képviselője annak a pernek a kapcsán, amelyet Románia szerdán veszített el az Európai Unió luxembourgi törvényszékén.

Izsák Balázs
Fotó: Izsák Balázs hivatalos Facebook profilja

Románia azt kérte az EU Törvényszékétől, hogy

semmisítse meg az Európai Bizottság (EB) határozatát, amellyel nyilvántartásba vette a nemzeti régiókról indított polgári kezdeményezést.

E 2019-ben történt nyilvántartásba vétel után kezdődhetett el a kezdeményezést támogató aláírások gyűjtése.

Izsák Balázs, aki egyben a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett rá, hogy

ez immár a negyedik olyan per, amelyben Románia a polgári kezdeményezésekkel szemben pereskedik, és amelyet az ország elveszít.

Két perben az EB melletti beavatkozóként volt pervesztes, kettőben pedig felperesként.

A mi számunkra a kérdés, hogy ebből tanulnak-e valamit Románia kormányai és a román politikai osztály? Tanulnak-e valamit abból, hogy a presztízsveszteséggel Románia külpolitikai tekintélyét rombolják, és felébred-e bennük a szándék, hogy kilábaljanak a folyamatos válságból?

- tette fel a kérdést Izsák Balázs.

Hozzátette:

a Székely Nemzeti Tanács célkitűzése, hogy alkotmányos eszközökkel, párbeszéd útján érje el Székelyföld területi autonómiáját.

A polgári kezdeményezés, amely a nemzeti régiók gazdasági emancipációját szolgálná, Székelyföld esetében szintén az autonómia felé vezet. Izsák Balázs szerint a kezdeményezés Romániának, Spanyolországnak, Olaszországnak és más EU-tagállamoknak, valamint magának az EU-nak is azt kínálja, hogy konfrontáció helyett válasszák a fejlesztés, az építés útját. 

Úgy vélte: ennek a megértését nem csak a többségi nacionalizmus, hanem a globalizmust támogató "progresszív" ideológia is gátolja, amely tehetetlenségre kárhoztatja és a válságok megoldására képtelenné teszi az Európai Bizottságot.

A pert Románia veszítette el, de az igazi vesztes a román állampolgárok közössége. Ezzel szemben a Székely Nemzeti Tanács ismeri a felfelé vezető utat

- áll a sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóról kiadott közleményben.

Románia 2019 júliusában nyújtott be keresetet az Európai Unió Törvényszékéhez, azt kérve, hogy semmisítse meg a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló EB-határozatot. Az első fokon eljáró törvényszék szerdán elutasította a keresetet. A pereskedés idején a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést több mint 1,4 millió EU-s polgár támogatta aláírásával, és a megkövetelt hét helyett 11 országban gyűlt a küszöbértéknél több aláírás. Eddig hét ország illetékes hatóságai igazolták hivatalosan is a küszöbérték túllépését, ez pedig az aláírásgyűjtés érvényességét jelzi.

A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az EU tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.