2022. július 17., 13:11

Dömötör Csaba szerint Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozással a családokat

Európában egyedül a magyar kormány védi erős árkorlátozással a családokat, emelte ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hozzátette, az áremelkedések szinte minden európai országban közvetlenül a családokat terhelik.

Dömötör Csaba
Fotó: MTI

Dömötör Csaba kifejtette:

a most meghozott kormányzati döntéseket a háború, és az egész Európát sújtó energiaválság indokolja.

Elmondta, a háború mindent megváltoztatott, évtizedek óta nem látott mértékben emelkednek az árak, és emellett egyre markánsabban felvetődik az a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában.

Közölte, az Európai Unió, amely pár hete még gázszankciókkal fegyelmezte volna Oroszországot, most elegendő készlet nélkül maradhat. Ilyen az, amikor a realitásokat nagy ívben elkerülő politika találkozik a keserű valósággal. Eljutottunk oda, hogy a háború most Európának fáj a legjobban, ebből a helyzetből kell kitörni.

A kezdő lépés az lehet, hogy Brüsszelben belátják, hogy nagyon félremérték a helyzetet

- mondta az államtitkár.

Dömötör Csaba beszélt arról is, hogy az új rezsivédelmi szabályok kidolgozása során minden élethelyzetet, speciális életkörülményt igyekszik megvizsgálni az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon már évek óta hatályban van a rezsicsökkentés.

Európában egyedül a magyar kormány védi a magyar családokat

- jegyezte meg.

Az államtitkár azt mondta:

a cél változatlanul az, hogy a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsák a magyar családoknak.

A rezsicsökkentést úgy tudják fenntartani, ha azt az átlagfogyasztásig biztosítják.
Az új részletszabályokon jelenleg is dolgoznak a szakemberek. Ezeket az energia-veszélyhelyzeti operatív törzs véglegesíti majd, a vonatkozó rendelet is hamarosan megszületik

- ismertette.

A részletszabályok az árképzésre, a szabályozás módjára is kiterjednek majd. Külön foglalkoznak továbbá azok helyzetével, akik csak áramot fogyasztanak, gázt pedig egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset, továbbá kitérnek a kistelepüléseken élők helyzetére és a nagycsaládosok védelmére is

- emelte ki Dömötör Csaba.

Az államtitkár azt mondta: a magyar kormánynak egyszerre kell gondoskodnia a családok védelméről és arról, hogy legyen elegendő gáz télre.

Utóbbi biztosításával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is foglalkozik, a gáztározók feltöltése ütemesen zajlik

- mondta Dömötör Csaba.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi parlamenti pártok közül egyedül a Fidesz-KDNP tartott ki mindvégig a rezsivédelem mellett.

Egyedül a kormánypártok képviselik azt, hogy a családok védelmét a lehető legnagyobb mértékig fenn kell tartani

- nyomatékosította.
Dömötör Csaba reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben is felismerik: az elmúlt hónapok politikájának már mostanra is súlyos következményei lettek. Az áremelkedések miatt ugyanis, mint fogalmazott, Oroszország a pénzénél van, leginkább Európát sújtja a háborús helyzet.

Az államtitkár szerint bármikor lesz vége az ukrajnai háborúnak, a gazdasági következményei velünk maradnak.
Dömötör Csaba úgy fogalmazott:

kemény időszak következik, ezért is mindent meg kell tenni a magyar családok és a munkahelyek védelméért.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.