lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2022. január 15., 13:10

Az ukrajnai román kisebbség szerint Bukarest példát vehetne a magyar kormányról

Arra panaszkodnak az ukrajnai románok, hogy anyaországuk, Románia nem foglalkozik velük, miközben az ukrán vezetés a 2017-ben hozott oktatási törvénnyel ellehetetlenítette a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatását. A Libertatea bukaresti portálnak nyilatkozó románok pozitív, követendő példaként emlegették a magyar kormányt, amely határozott diplomáciai lépéseket tesz a jogfosztások ­miatt, és anyagilag támogatja a kárpátaljai magyarokat - írja a Magyar Nemzet.

 

ukrajna
Fotó: unsplash.com
Románia elfelejtett minket 

– mondta Elena Nandris, aki évekig volt egy Csernyivci melletti község, Mahala polgármestere. Ukrajna délnyugati, déli részén és Kárpátalján közel félmilliónyi román ajkú ember él, egy részük moldovai­nak vallja magát. Radu Emanoil Petrasescu ciudei iskolaigazgató elkeserítőnek tartja az új tanévtől kezdődő helyzetet, ősztől ugyanis már a módosított jogszabály szerint oktatnak, ami azt jelenti, hogy az ötödik osztálytól nincs lehetőség anyanyelvi tanulásra az Ukrajnában élő kisebbségeknek. – Még reménykedünk. Bízunk egy konkrét, kemény, tiszteletet parancsoló fellépésre a mi történelmi hazánktól, az elnöktől – fogalmazott Petra­sescu. Szerinte a román gyerekek köré­ben drámai módon felgyorsulhat az anyanyelv ismeretének romlása, s ezáltal az asszimiláció - írja a Magyar Nemzet.

Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője a Magyar Nemzet megkeresésére elmondta, a román–ukrán kapcsolatok a 2014-es krími orosz intervenció után javultak, jelenleg komoly biztonságpolitikai együttműködés van a két ország között.

Ennek keretében évente rendezik meg a zömében román és ukrán részvételű Black Sea Shield tengeri hadgyakorlatot, romániai szakemberek adnak tanácsot a donbaszi konfliktusban, valamint a kijevi kormányzat kibervédelmében. Barabás T. János emlékeztetett rá: az Ukrajnai Románok Nemzeti Tanácsa több levélben is beszámolt a bukaresti kormánynak a románságot ért sérelmekről. A szervezet értetlenségének adott hangot a Románia által biztosított oktatási támogatás eltörlése miatt is.

Bukarest mintha beletörődött volna az ukrajnai román közösség eltűnésébe, eszerint fontosabb a „regionális biztonsági vezető hatalom” státus amerikai segítséggel való elérése és ezáltal a Moldovai Köztársaság bekebelezése 

– fogalmazott a Románia-szakértő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.