2021. május 4., 08:44

Az MKP elítéli a kárpátaljai gyűlöletkeltést

A Magyar Közösség Pártjának elítéli a vasárnap, május 2-án Beregszászon megjelent magyarellenes falragaszokat, melyeknek nincs keresnivalójuk a 21. század Európájában - áll a párt szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatában.

péterfalva
Fotó: Péterfalva Község facebook
Már korábban is érték támadások a kárpátaljai magyar közösséget. Magyarellenes falfirka Péterfalva községben

Ahogy írják, "sajnos nem ez az első és egyetlen ilyen megnyilvánulás az utóbbi időben. Véleményünk
szerint a belpolitikai helyzet kapcsán tapasztalható politikai és nemzeti frusztrációt nem szabad átvetíteni az Ukrajna területén élő egyetlen nemzeti közösségre vagy népcsoportra sem, mert az csak további békétlenséghez és agresszióhoz vezet".

Az MKP szerint a kárpátaljai magyar közösség jogos igénye, hogy "az illetékes szervek haladéktalanul vizsgálják meg, ki áll ezen jogsértés hátterében

és vegyék elejét a további gyűlöletkeltésnek, mely megmérgezi a régió polgárainak békés együttélését és ellentétes a húsvét üzenetével, lévén az ortodox húsvét ünnepét ülik kárpátaljai szomszédaink".

A párt nyilatkozata leszögezi:

ha Ukrajna komolyan gondolja, hogy Európa része, az Európai Unió tagja szeretne lenni, akkor legfelső politikai szinten kell elhatárolódnia az ilyenfajta nacionalista akcióktól és nem szabad tétlenül szemlélnie ezeket a durva jogsértéseket".
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!