2024. február 23., 12:10
Frissítve: feb. 23. 16:36

A svéd kormányfő Magyarországon

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök pénteken (február 23-án) Magyarországra látogatott, hogy Orbán Viktor kormányfővel egyeztessenek a két ország kapcsolatának és további együttműködésének helyenként vitás kérdéseiről.

Hangulatjavítás?
Orbán Viktor magyar és Ulf Kristersson svéd kormányfő
Fotó: MTI

Az Országgyűlés előreláthatóan hétfőn szavaz majd Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálásáról.

A magyar kormány már korábban jelezte, hogy  támogatja a skandináv ország felvételét az Észak-atlanti  Szerződés Szervezetébe, de azt is világossá tette, hogy szükség lesz "bizalomerősítő" megbeszélésre is a két ország között, mielőtt a magyarországi képviselők végső döntésre jutnak a kérdésben.

A két kormányfő megbeszélését követően tájékoztatták a sajtó képviselőit is.

Obán Viktor elmondta, további négy géppel bővíti Magyarország a honvédség Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját 

Értékelése szerint az ország katonai képességei jelentősen nőnek és erősödik a külföldi szerepvállalásra való képessége is a Gripen-gépekről szóló szerződés meghosszabbításával. A megváltozott biztonsági környezetben, az orosz-ukrán háború miatt annak különös jelentősége van, hogy a magyar légierő képes az ország területén kívül is szövetségesi feladatok ellátásában saját eszközökkel közreműködni - mutatott rá.

Orbán Viktor közölte, megállapodott svéd partnerével abban is, hogy az ehhez a katonai rendszerhez kapcsolódó logisztikai szolgáltatásokról szóló szerződést is meghosszabbítják, és kiterjesztik a kiképzésre is.

Ulf Kristersson elmondta, a két ország pénteken két hadiipari megállapodást kötött meg, ezek értelmében többek között Magyarország négy további JAS-39 Gripen vadászbombázót szerez be Svédországtól.

Felhívta a figyelmet az erős kétoldalú üzleti kapcsolatokra is: Magyarországon 180 svéd vállalat működik, összesen mintegy 170 ezer embert foglalkoztatva - emelte ki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.