2022. december 1., 18:50

A román nemzeti ünnep alkalmából magyar gyerekeket szidalmazott egy román iskolaigazgató

Botrányos esetről számolt be román sajtóértesülések alapján a maszol.ro. Az erdélyi magyar portál arról ír, egy Bákó megyei település iskolájának igazgatója magyar gyermekeket szidalmazott a december 1-i román nemzeti ünnep kapcsán.

románia
Fotó: ziaruldebacau.ro

A Ziaruldebacau.ro portál szerint egy perzsoji iskola rendezvényt szervezett Románia nemzeti ünnepének alkalmából, de az intézmény igazgatója nem volt hajlandó az alájuk tartozó pusztinai iskolába járó magyar gyerekeket meghívni az ünnepségre. Corina Ioniță iskolaigazgató a gyerekek magyarságával indokolta mindezt. Azt írta az iskola egyik közösségi oldalán,

Ők magyarok. Március 14-én ünnepelnek, az anyjuk keresztjét!”  

A pusztinai általános iskola tanárai jelezték is a megyei főtanfelügyelőségnek az incidenst - írja a maszol. Ioniță később beismerte, ő írta az üzenetet, az illetékes tanfelügyelőség pedig menesztette is állásából az igazgatót. 

Tekintettel a diszkriminatív jellegű eset súlyosságára, amely tűrhetetlen, a Bákó megyei főtanfelügyelőség 2022. november 29-én úgy döntött, hogy elbocsátja az iskola igazgatóját”

– nyilatkozta Anca Egarmin főtanfelügyelő.

A megyei főtanfelügyelőség állásfoglalása szerint elítélik "a felelőtlen magatartást", hiszen "ez széthúzást eredményez egy kis közösségben". Hozzáfűzte, a hazaszeretet arról szól, hogyan tisztelgünk Románia előtt, nem pedig arról, hogy meggondolatlan kijelentéseket teszünk.

Pusztina csángó falu Bákó megyében, Moldvában. A Keleti-Kárpátokon túl, Perzsoj (Pârjol) községben található. Főleg római katolikus vallású, magyarul is beszélő csángók élnek a településen - írja a maszol.ro.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.