2020. október 2., 16:20

A magyar államtitkár komolyan aggódik a német sajtószabadságért

Semmi bocsánatkérés, inkább megváltoztatták az interjú szövegét. Hát ez zseniális! Komolyan aggódom a német sajtószabadságért – így reagált Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felleős államtitkár arra a hírre miszerint a Deutschlandfunk német közrádió megváltoztatta Katarina Barley korábbi nyilatkozatát Magyarország és Lengyelország pénzügyi kiéheztetéséről.

Kovács Zoltán államtitkár
Kovács Zoltán államtitkár
Fotó: MTI

A német baloldali politikus  szavai Lengyelországban is óriási botrányt okozott, és többen arról beszéltek, hogy a német politikusoknak a történelmi összefüggések miatt különös óvatossággal kell bánniuk az olyan szavakkal, mint a „kiéheztetés”.

Komolyan aggódom a német sajtószabadságért" 

így kommentálta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, európai parlamenti (EP) alelnök Magyarországot és Lengyelországot érintő nyilatkozata körül kialakult ügyet. Kovács Zoltán bejegyzésében azt írta:

nagy port kavart Katarina Barley, az EP balos alelnökének nyilatkozata, melyben azt mondta, "ki kell éheztetni pénzügyileg" az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország".

Ehhez képest péntek reggel már a 24.hu-nak azt mondta, rossz idézetet közöltek tőle, és ő valójában azt nyilatkozta, Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni - jelezte az államtitkár.

Bevallotta a hamisítást a német rádió

A Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió hírportálján korábban azt közölték: "Katarina Barley egy kijelentését kiélezés által meghamisítottuk". Katarina Barley európai parlamenti (EP-) alelnök nem akarja kiéheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot a jogállami elvek tiszteletének biztosítása érdekében, a német szociáldemokrata politikus szavait tévesen idézte a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió.

Katarina Barley egy kijelentését kiélezés által meghamisítottuk"

-írták a Deutschlandfunk a hírportálján szerdán közölt beszámoló csütörtök este megjelent új változatához fűzött megjegyzésben, amelyben hozzátették, hogy "a hibát kijavítottuk és bocsánatot kérünk".

Az EP-alelnökkel készített interjú alapján összeállított első összefoglalóban az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. A felvetés indoklásaként kifejtette, hogy ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa - a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere - a csatorna műsorában a hírportálon közölt első jelentés után sugárzott interjúban valójában Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló EU-s költségvetés és a koronavírus-járvány gazdasági hatásait ellensúlyozó helyreállítási alap elfogadásának ügyében nyomás alá akarja helyezni a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsot és az EP-t, Katarina Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen "neki is szüksége van a pénzre", és "ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell" néhány kérdésben.

„Teljesen botrányos“

Önlejáratónak nevezte Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője a Deutschlandfunk német közszolgálati rádió magyarázkodását, miszerint eltúlozták Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke kijelentését Magyarország és Lengyelország pénzügyi "kiéheztetéséről". A Deutschlandfunk szerkesztőségi magyarázata "csak még jobban lejáratja a szerzőt" - jelentette ki Dworczyk.

Mit is jelent az, hogy Magyarországot ki lehet éheztetni, Lengyelországot pedig nem?"

 -tette fel a kérdést.

A lengyel politikus egyúttal rámutatott: az egész nyilatkozat összefüggéseiből kiderül, hogy a kijelentés igazából Lengyelországra is vonatkozott. Dworczyk aláhúzta: a német politikusoknak a történelmi összefüggések miatt különös óvatossággal kell bánniuk az olyan szavakkal, mint a "kiéheztetés".

Több vezető lengyel politikus, köztük Dworczyk előző nap hivatalos bocsánatkérést követelt Barley szavai miatt. Pénteken Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes egy rádióinterjúban "teljesen botrányosnak" nevezte Barley nyilatkozatát, "függetlenül attól, hogy ez egy vagy két államot érintett-e".

Az Európai Uniónak (EU) eredetileg "pozitív együttműködés, egyenlőség (...) lett volna a feladata" - idézte fel Przydacz, sérelmezve, hogy akadnak olyan uniós politikusok, akik szerint az EU arra hivatott, hogy "erővel, éheztetéssel" kényszerítsenek ki bizonyos döntéseket a tagállamokból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.