2021. október 17., 15:09

A külhoni magyar újságírás mesterségesen nem választható külön az anyaországitól

A járványhelyzet okozta korlátozások miatt egy éves késéssel ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója.

kmuek
Médialapozó
Fotó: Katona Tamás

Az erdélyi, székelyföldi, kárpátaljai, felvidéki, vajdasági, drávaszögi és muravidéki magyar újságírók szakmai és érdekvédelmi szervezetének képviselői október 15-e és 17-e között Tengelicen összegezték a másfél évtizedes tevékenység eredményeit.

A Szili Katalin miniszterelnöki megbízott fővédnökségével megtartott találkozó mintegy 60 résztvevőjét Gáncs István, Tengelic polgármestere köszöntötte, a magyar nemzetpolitika időszerű kérdéseiről és Magyarország szomszédságpolitikájáról pedig Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint  Szilágyi Péter és Kalmár Ferenc miniszteri biztosok tájékoztatták a résztvevőket. 

Az előadásokat követő tanácskozás befejeztével a KMÚEK tagszervezetei a következő zárónyilatkozatot fogadták el:

  1. A külhoni magyar újságírók örömmel nyugtázták, hogy a 2005-ben létrejött, határokon átívelő szakmai szervezet az elmúlt 15 évben bebizonyította létjogosultságát, hiszen az elcsatolt nemzetrészek újságírói olyan kapcsolatrendszert építettek ki, amely biztosította és a jövőben is szavatolhatja a kisebbségi sorban élő magyar közösségek közötti információ-áramlást, ezáltal az egységes nemzetben való gondolkodást és az egymásra való fokozott odafigyelést.
  2. A résztvevők megerősítették a szervezet alapvető célkitűzéseit, melyek szerint a Kárpát-medencei magyar újságírók fő feladata a szakmailag kifogástalan, magas színvonalú és magyar szellemiségű újságírás biztosítása.
  3. A testület döntése értelmében a szervezet nevét a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójáról a Kárpát-medencei Magyar Újságíró Egyesületek Közösségére változtatták, jelezve azt, hogy a külhoni magyar újságírás mesterségesen nem választható külön az anyaországitól.
  4. A hatékonyabb munka érdekében a tagszervezetek úgy döntöttek, hogy létrehozzák a KMÚEK hat tagú konzultatív tanácsát, amelyben az egyes régiók vezetői évente váltják majd egymást a szervezet elnöki tisztségében.
  5. Több éves előkészület után döntés született a KMÚEK bejegyzéséről. A szervezet székhelye Nagyváradon lesz.
  6. A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének javaslatára a KMÚEK saját honlapjának létrehozásáig a szervezet tevékenységével kapcsolatos hírek, információk a MÚRE honlapján kapnak helyet.
  7. A KMÚEK tagsága a konferencia záróhatározatával végül javasolta, hogy a 15. évforduló megünneplése egyúttal a szervezet számára is legyen az újrakezdés éve, évtizede, amely során nem csupán a megkezdett tevékenységek folytatására, hanem a korábban már megfogalmazott, de nem teljesített feladatok teljesítésére, valamint a tömegtájékoztatásban időközben lejátszódott változásokból eredő tennivalóra helyezik majd a hangsúlyt, beleértve a médiastratégia megfogalmazását, a közösségi média hatásának definiálását, a Kárpát-medencei médiatár felújítását, valamint a kisebbségi magyar újságírók képzését is.
kmuek_2021_tengelic_00027
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék