2023. április 9., 14:56

A feltámadás fényében már nincs feloldhatatlan ellentét

A kereszténység legnagyobb ünnepe alkalmából a magyarországi egyházak vezető személyiségei üzenetet fogalmaztak meg a hívőknek.

Húsvéti üzenetek
Erdő Péter - Balog Zoltán - Fabinyi Tamás
Fotó: MTI/ma7
A feltámadt Krisztus "Békesség veletek!" szavakkal köszöntötte tanítványait, ez a béke Isten szeretetének mindent átfogó rendje - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában húsvétvasárnap tartott szentmiséjén.

A feltámadás fényében már nincs feloldhatatlan ellentét, nincs jóvátehetetlen bűn, nincs felesleges, jelentéktelen ember, közösség, nép vagy család" - jelentette ki a bíboros.

Erdő Péter felhívta a híveket arra, hogy a mai húsvéton legyenek társai a feltámadás hitében ujjongva örülő tanítványoknak és kezdjenek el egy új életet, "azt az életet, amit ők akkor elkezdtek, amely az egyház élete, és amely a Jézussal való találkozás".

Balog Zoltán: A hit következménye, hogy "másként kell élni"
Krisztus feltámadásának valóságából akkor látszik valami ebben a világban, ha a keresztények életében látszik - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap Budapesten, a Hold utcai református templomban.

A református püspök igehirdetésében arról beszélt: A hit kockázatos dolog, de nem azért, mert az emberek leszólják, hanem mert következményei vannak.

A hit következménye, hogy "másként kell élni", és ez talán rossz hír azoknak, akik úgy gondolják, hogy alapvetően rendben van az életük. De ez a jó hír is, mert a feltámadás fényében nemcsak másként kell, de másként lehet és szabad is élni - mondta a református püspök.

Fabiny Tamás: Jézus az idő fölött áll
Az evilági királyok hatalma véget ér, eltűnhetnek a templomok is a Föld színéről, de Jézus az idő fölött áll - mondta a budavári evangélikus templomban tartott húsvéti istentiszteleten Fabiny Tamás vasárnap.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke úgy fogalmazott, Jézus a kereszten, önként vállalt, önfeláldozó szenvedésben lett király, és örökké az marad. Különbözött a földi uralkodóktól abban is, hogy nem a kiváltságosokat jutalmazta, nem a hatalmasokat kereste, hanem a megvetetteket, a periférián élőket, nem hódítóként, nem a hatalom szeretetével, hanem a szeretet hatalmával érkezett - hangsúlyozta az elnök-püspök. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.